Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljena knjiga Iris Biškupić Bašić 'Zbirke tradicijskih dječjih igračaka'

Inače, knjiga „Zbirka tradicijskih dječjih igračaka” u izdanju Etnografskog muzeja, peti je katalog muzejskih zbirki tiskanih od 2009. godine


U Bluesun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici danas je održano predstavljanje knjige ''Zbirke tradicijskih dječjih igračaka'', autorice Iris Biškupić Bašić, u organizaciji Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj, a uz podršku Krapinsko-zagorske županije, TZ KZŽ i Općine Marija Bistrica. Na početku je pozdravne riječi uputio načelnik Marije Bistrice Josip Milički, a potom i predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, i sama na neki način povezana s temom, s obzirom na obiteljski obrt medičarstva i licitarstva. Upravo taj obrt, kako je najavila sama autorica je inspiracija za sljedeću publikaciju.

O ovoj koja je predstavljana, ne slučajno u Mariji Bistrici, govorila je uz samu Iris Biškupić Bašić i Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu. Događaju je prisustvovao i Drago Gradečak, direktor Radija Kaj, koji pak već nekoliko godina, u suradnji sa Etnografskim muzejom Zagreb kroz odgojno-obrazovni projekt ''Dajmo djeci korijene i krila'', daruje tradicijske drvene dječje igračke (uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine) djeci u vrtićima i dječjim domovima.

Knjiga je dvojezična

Inače, knjiga „Zbirka tradicijskih dječjih igračaka” u izdanju Etnografskog muzeja, peti je katalog muzejskih zbirki tiskanih od 2009. godine. Sa stručnog i znanstvenog aspekta ova publikacija obrađuje temu tradicijskih dječjih igračaka, a tekst je potkrijepljen dokumentima i podacima prikupljenima na terenskim istraživanjima u radu s proizvođačima dječjih igračaka te proučavanjem građe u arhivima. U prvome dijelu knjige, koji je preveden na engleski jezik, autorica obrađuje povijest dječjih igračaka te nastanak i proizvodnju u hrvatskim selima, prigorskom selu Vidovcu, Hrvatskom zagorju, tj. selima Laz Stubički i Bistrički, Marija Bistrica, Tugonica, Turnišće i Gornja Stubica te selu Zelovu u Dalmatinskoj zagori, ali i u mnogobrojnim europskim centrima (Njemačka, Rusija, Poljska i dr.), s naglaskom na one čije se igračke čuvaju u fundusu muzeja.

Drugi dio knjige sadrži kataloški pregled svih 1134 predmeta, koliko je do konca 2018. godine prikupljeno za „Zbirku tradicijskih dječjih igračaka”. Uz osnovne podatke o svakom predmetu i kratki tekst o igračkama, većina je popraćena ilustracijama. Knjigu je dizajnirala Nikolina Jelavić Mitrović, prevela na engleski jezik Dunja Horvat Weitner, a fotografije je većim dijelom realizirala Nina Koydl koja ih je i pripremila za tisak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Predmet na kolniku na autocesti A3 između čvora NOVSKA i odmorišta NOVSKA u smjeru Lipovca. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za pojačan oprez.   Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program