Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljen projekt 'Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu'

Skupu su prisustvovali i gosti s Islanda u sklopu intersektorske suradnje i politika za djecu


U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice danas je predstavljen projekt Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu, čiji je nositelj Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID).

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc posebno je pozdravio goste iz Reykjavika, koji su prisustvovali skupu u sklopu intersektorske suradnje i politika za djecu. - Iznimno nam je važno biti dio projekta koalicije za ranu intervenciju, tj. dio projekta koji je osmislio HURID, koji će ga i voditi i vjerujem da će sve naredne godine biti vjeran partner Centru za Odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice – rekao je Zupanc.

Blanka Turzaj Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu istaknula je da su u Krapinsko – zagorskoj županiji naišli na izniman odaziv senzibiliziranih dionika koji su se uključili u projekt. – Zadovoljstvo mi je što ćemo danas potpisati koalicijski sporazum, to je dokument koji okuplja čak 17 organizacija iz civilnog sektora, sustava obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstvenih ustanova koje se se udružie kako bi pružile bolji sustav radne intervencije u djetinjstvu – rekla je Turzaj te dodala da predstavnici partnerske organizacije iz Reykjavika pružaju podršku u svim segmentima projekta.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da Krapinsko – zagorska na području rane intervencije duži niz godina ulaže znatna sredstva. – To je zapravo naša glavna zadaća, prepoznati potrebe i javni novac usmjeriti upravo u zadovoljavanje potreba ljudi na terenu, a ovaj put su to potrebe najmlađih, djece s određenim rizikom, kojima je izuzetno važno što ranije se uključiti u sustav rane intervencije. Mi na području KZŽ imamo odlične resurese, prije svega ovdje u Krapinskim Toplicama, to su resursi Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice, i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice u okviru Kabineta za ranu intervenciju koji radi već godinu i nešto vrlo uspješno – rekla je Petek, dodajući da se nada da će ovim projektom svi dionici koji mogu doprinijeti razvoju ove usluge putem još dopuniti svoje aktivnosti, a na Županiji ostaje zadatak podrške, edukacije, informiranja, senzibilizacije.

Skupu su prisustvovali i gosti s Islanda u sklopu intersektorske suradnje i politika za djecu, koji su podijelili s prisutnima svoja iskustva o pružanju usluga rane intervencije u djetinjstvu te istaknuli da su smjernice za pružanje te usluge uočiti i analizirati pokazatelje koji ukazuju da djetetove potrebe nisu zadovoljene, reagirati na indikatore koji ukazuju da djetetove potrebe nisu zadovoljene te dati smjernice o programu integracije usluga te uspostaviti kontakt djeteta s obitelji i glavnim koordinatorom. Halldóra Sigtryggsdóttir je ravnateljica dječjeg vrtića Osp u Reykjaviku te ima dugogodišnje iskustvo rada kao učiteljica u dječjem vrtiću i osnovnoj školi. Sudjelovala je i u izradi okvira Politike dječjih vrtića o pismenosti i vještinama višejezične djece. Hákon Sigursteinsson je psiholog uključen u pružanje stručnih usluga za djecu više od 25 godina, a sada obnaša funkciju predsjednika Odbora za prosperitet djece.

Inače, Projekt „Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu” je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook