Prethodni članak
Sljedeći članak

[PREDSTAVLJEN 4. MONOK@] 'Ovogodišnji festival monodrame posvetili smo ženama'

Festival će trajati od 8. do 13. listopada, a izvest će se šest monodrama


Od 8. do 13. listopada u topličkom domu kulture održat će se četvrti po redu festival monodrame Monok@. Tim povodom danas je u Kulturno – informativnom centru u Preradovićevoj ulici u Zagrebu održano i predstavljanje samog festivala uz druženje s brojnim glumcima koji će nastupiti. Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić istaknuo je kako je vrlo sretan što je Monok@ doživio svoje četvrto izdanje. Zahvalio je svim volonterima, selektoru Darku Putaku, Lutajućem kazalištu te Turističkoj zajednici 'Srce Zagorja' na pomoći oko organizacije. - Pozivam sve da dođu na taj jedinstveni festival jer sličnog festivala, posvećenog isključivo monodrami, u Hrvatskoj nema. Vrhunski hrvatski glumci ponovno će kroz par dana stati na topličku pozornicu – naglasio je Svažić. Glumac koji bude ocijenjen kao najbolji dobit će i prigodnu statuu mačka koju je izradila mlada kiparica Alana Kajfež.


Darko Putak, izbornik i osnivač festivala monodrame Monok@ u Krapinskim Toplicama istaknuo je kako je ove godine festival posvećen ženama. - I to hrabrim ženama, ženama borcima, ženama umjetnicama, ženama majkama, ženama koje su pobijedile karcinom, ženama u diplomaciji…. Ženama koje su ostavile trag u svojim karijerama. Sve su to stvarne biografije, koje su ponekad vrlo tragične – pojasnio je Putak, najavivši u Krapinskim Toplicama poznata ženska glumačka imena, od Marije Sekelez koja je dobila nagradu za životno djelo Vladimir Nazor, Darie Lorenzi, Ksenije Prohaska, Vanje Matujec i dr. Posebnost je i nova kazališna firma, odnosno novi termin u kazališnoj terminologiji - diplomono – priče iz diplomatske šume, ono što se događa van reflektora, a što će ujedno biti premijera na zadnji dan festivala.

Jedan od glumaca koji će sudjelovati na Monok@ - u je Hidajet Biščević koji je bio aktivni diplomat, a sada je svoj iskustva pretočio u predstavu. - Prijatelj sam s Darkom Putakom i on me je nagovorio da se okušam i u ovome, kazališnom poslu. Bio sam skeptičan jer nisam mogao naći poveznicu između svojeg posla i kazališta, ali ona uistinu postoji. Nije diplomacija samo ozbiljna, ima tu i šaljivih situacija. Predstava je čista improvizacija, a trajat će od sat do sat i pol – ispričao je Biščević.


A na topličkoj pozornici predstavit će se 8. listopada predstava 'Clara Schuman' u kojoj glavnu ulogu tumači Ksenija Prohaska, zatim 9. listopada predstava 'Da kraj bude lijep' gdje igra Robert Walti, 10. listopada predstava 'Duga u crnini' gdje glavnu ulogu tumači Marija Sekelez dok će 11. listopada priču Josipe Pavičić '6mm' u istoimenoj predstavi ispričati Darija Lorenci Flatz. Subota 12. listopad donosi monodramu 'Baš ti, baš tu' u kojoj glumi Vanja Matujec, a Monok@ zatvara 13. listopada Hido Biščećvić s monodramom 'Priče iz diplomatske šume'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook