Prethodni članak
Sljedeći članak

PRED SESVETE: Najviše se kupuju mini maćuhice i krizanteme multiflore

Posjetili smo Vrtlariju Čuček u Zaboku koja se uzgojem cvijeća bavi više od 25 godina


Pred nama je blagdan Svih svetih, što je za mnoge svake godine poticaj da urede grobove svojih najmilijih, posade cvijeće, donesu aranžmane. No, jednako tako, nakon perioda ljeta kada su brojne okućnice krasili bogati cvjetni balkoni i prozori, kamenjari i vrtovi, mnoge domaćice ne žele ostati bez tog šarenila cvijeća preko jeseni, zime i ranog proljeća, pa sade cvijeće koje cvate u to doba godine. Stoga je u ovo doba godine vrlo živo na sajmovima i štandovima s cvijećem, ali i vrtlarijama koje se bave uzgojem, tako i u Vrtlariji Čuček u Zaboku.

Široka ponuda cvijeća

Krizanteme multiflore, maćuhice velike i male te aranžmani od živog i umjetnog cvijeća krase dvorište i plastenike vrtlarije koja se uzgojem cvijeća bavi više od 25 godina. Osim u proljeće kada se kupuje proljetni asortiman cvijeća, najviše je posla upravo pred Sesvete, kada kupcima nude široku ponudu cvijeća koje mogu saditi na grobove te cvjetnih aranžmana.

– Imali smo u ponudi 45 boja maćuhica, nekako se u zadnje vrijeme više sade mini maćuhice, koje imaju manji cvijet, ali su grmolikije i ocvale cvjetove nije potrebno čistiti, stoga su puno zahvalnije. Vrlo su zanimljive i kalune ili kako ih još zovemo vrijesak, koje imaju cvijet cijelu zimu do većih vrućina u petom mjesecu, kao i tratinčice, ali i hojhere (koraljni zvončići), koje dominiraju listom. Imamo ih u 17 boja, a njihovo je šareno lišće takvo kakvo je sada i ljeti i zimi, stoga su izuzetno lijepe i zahvalne. U ponudi imamo i spororastuće čemprese raznih vrsti, koji se sve više sade na groblja, ali i u kamenjare  – ispričao nam je vlasnik vrtlarije Dubravko Čuček.

Osim maćuhica, trenutno je najaktualnija krizantema multiflora. Posađena u tegli, vrlo je praktična, formira se u lijepi oblik i dugo traje, stoga je najpopularnija kod kupaca koji traže cvijeće za nositi na groblje na blagdan Svih svetih. – Naravno, osim multiflore koje imamo i raznim bojama i veličinama, u ponudi imamo i aranžmane od živog cvijeća, odnosno krizantema koje sami uzgajamo, koje su friško odrezane i pripremljene tako da mogu dugo trajati. Specifično je za ovu veliku krizantemu to da ona rijetko kada sama od sebe odbacuje latice, jedino treba dobro paziti da ju se ne lupi, jer je 'složena' tako da ako iščupate jednu laticu, krenu i sve druge – kaže Čuček, dodavši kako kod njih možete kupiti i aranžmane od umjetnog cvijeća, ali od kvalitetne svile koja je blijedi pod utjecajem sunca.

Kvaliteta prije svega

Nakon više od 25 godina tradicije uzgoja cvijeća, Čučeki danas od tog biznisa i žive. Iako svako malo čitamo kako svemu na tržištu rastu cijene, oni ove godine nisu dizali cijene cvijeću, što će zasigurno i kupcima mnogo značiti. Prije pet godina uložili su u modernizaciju prodajnog prostora, koji je sada samoposluga. Kupci sami biraju cvijeće, boje, veličine, količine, a to je i veliko parkiralište koje omogućava pristupačnost. Za to su bila potrebna velika ulaganja, što su odradili vlastitim sredstvima, bez ikakvih poticaja.

– Zahtjevan je to posao, koji traži kompletan angažman. No, ono što mi tražimo jest kvaliteta i borimo se da vrhunsku kvalitetu uvijek postignemo, kako bi naši kupci bili zadovoljni. Najveća nam je reklama što nam se kupci vraćaju, a svakim danom imamo i sve više novih kupaca koji odlaze zadovoljni – kaže Čuček.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook