Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznati detalji o ubojicama zaštitara u kasinu – članovi su jedne navijačke skupine

"Hrvoje, volimo te."


Prijatelji i poznanici opraštaju se od Hrvoja Zanatića (40), zaštitara koji je u subotu rano ujutro ubijen u kasinu Flamingo na zagrebačkoj Savici, piše index.hr.

Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, kako je policija okvalificirala zločin, po svemu sudeći bit će prijavljen 22-godišnji A.B. Pregledavajući snimke nadzornih kamera i po iskazima svjedoka policijski su istražitelji zaključili da je upravo on najviše mlatio preminulog zaštitara Hrvoja Zanatića. Kao pomagača će se vjerojatno teretiti 23-godišnjeg M.P.

Što se tiče 34-godišnjeg T.K., koji se posljednji u pratnji odvjetnika predao policiji, on, čini se, nije udarao zaštitara te je zasad u svojstvu svjedoka, no policija bi ga mogla teretiti za nepružanje pomoći. Naime, iako je 34-godišnjak navodno u jednom trenutku pokušao i smiriti napadače na zaštitara, u kasinu je bio s njima u društvu, a nakon premlaćivanja je s njima i pobjegao s mjesta događaja.

Sva trojica pripadnici BBB-a

I A.B., i M.P., i T.K. su pripadnici Bad Blue Boysa. Nijedan od njih nije sa Savice ili s Trnja, nego su iz drugih dijelova grada.

Još nije do kraja rasvijetljeno je li Zanatić umro od posljedica udaraca koje mu je uglavnom zadao A.B. ili od posljedica pada nakon premlaćivanja. Podsjetimo, djelatnici hitne reanimirali su Zanatića i prevezli ga u bolnicu, no ondje je preminuo.

Jučer su ispred kasina na Savici gorjele svijeće, pored kojih je stajala jedna poruka: "Hrvoje, volimo te."

22-godišnjak koji je mlatio zaštitara tajnik jedne navijačke udruge, policija ga zna po krađi, drogi, drskim i nasilničkim ponašanjima i tučnjavama

A.B. je inače, kako se može vidjeti u registru udruga, tajnik jedne kvartovske udruge navijača Dinama.

No njegovo je ime dobro poznato i policiji, kao nasilnog pripadnika BBB-a. Policija ga zna po tučnjavama, drskim i nasilničkim ponašanjima, ali i po krađi i drogi.

Ime mu se može pronaći i u podacima sa sudova u kojima se može pronaći i nešto više detalja o nekima od njegovih prijestupa.

Sud mu dosudio manju kaznu od minimalne, žalio se

A.B. je 2. listopada 2020. godine na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu proglašen krivim za počinjenje prekršaja iz članka 39.a stavak 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji glasi: "Novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 30 dana do najdulje 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja pjeva pjesme ili dobacuje natjecateljima ili drugim gledateljima poruke čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti."

Premda je minimalna kazna 5000 kuna, sud je A.B. kaznio s 3000 kuna i oslobodio ga plaćanja sudskih troškova, s time da je od odrezane kazne imao pogodnost plaćanja dvije trećine kazne odnosno 2000 kuna. Kao olakotne okolnosti sud je ocijenio priznanje A.B., iskazano žaljenje osobne i obiteljske prilike, životnu dob i raniju prekršajnu nekažnjavanost za isti ili slični prekršaj, dok otegotne nisu pronađene.

No A.B. se unatoč kazni manjoj od minimalne propisane zakonom žalio na presudu Visokom prekršajnom sudu. Visoki prekršajni sud 28. travnja 2021. je odbio njegovu žalbu kao neosnovanu pozivajući se upravo na to da je A.B. izrečena kazna koja je manja od minimalne jer je sud procijenio da se i tako može postići svrha kažnjavanja. Visoki prekršajni sud oslobodio ga je naknade paušalnog iznosa troškova žalbenog postupka.

Prekršaj u vezi sa zločinom iz mržnje, uzgoj marihuane i pijane vožnje

A.B. je sa sudom imao posla i kao tek punoljetan još 2019. godine, kada mu se, uz još tri suokrivljenika, sudilo za prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u vezi s čl. 7. st. 2. Protokola o postupanju u slučaju zločina iz mržnje. Radi se o članku koji propisuje kažnjavanje "naročito drskog ponašanja" na javnom mjestu, očito povezanog s govorom mržnje.

U prvoj polovici 2021. A.B. se počelo suditi za prekršaj iz Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga. Optužen je za to da je uzgajao biljku iz koje se može dobiti droga, odnosno za izradu, posjedovanje, promet droga biljki i dijelova biljki iz kojih se može dobiti droga i nove psihoaktivne tvari te tvari koje se mogu upotrijebi za izradu droge, kako stoji u članku i stavku Zakona koji mu je stavljen na teret.

A.B. je, po javno dostupnim izvorima, početkom ove godine dobio još dva sudska poziva zbog alkohola za volanom, i to u razmaku od mjesec dana. Jedan poziv stigao je sa suda u Bjelovaru, a drugi sa suda u Dubrovniku.

I druga dvojica sudionika događaja u kojima je premlaćen i usmrćen zaštitar dobro su poznati policiji, uglavnom po navijačkom nasilju i incidentima.

23-godišnji M.P. policiji je poznat po drskom ponašanju i po tome što je pijan bio na utakmici.

34-godišnji T.K. 1998. je napao službenu osobu, a evidentiran je i zbog tučnjava i nasilničkog ponašanja.

Uskoro se očekuje dovršetak kriminalističkog istraživanja kojim bi policija trebala do kraja rasvijetliti kakva je točno uloga svakog od trojice muškaraca bila tog jutra kad je u kasinu naglo i nasilno prekinut život zaštitara Hrvoja Zanatića za kojeg obitelj i prijatelji kažu da je često radio noćne smjene kako bi pokrpao kućni budžet jer se brinuo o bolesnom bratu.

Za nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom propisana je kazna zatvora od tri do 15 godina, piše index.hr.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook