Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznata hrvatska tvornica čokolade ima novog, stranog vlasnika i velike planove

Dionice tvrtke rekordno su skočile


Dionice Zvečeva jučer su imale svoj bljesak na Zagrebačkoj burzi: cijena im je skočila čak 49 posto, na 37,60 eura, a i ostvarenih 110 tisuća eura prometa za tu je dionicu višegodišnji rekord.

Bila je to reakcija na Hanfino odobrenje za objavu ponude za preuzimanje požeškoga konditora objavljeno netom po završetku burzovne trgovine u utorak.

Još potkraj ožujka obznanjen je nastanak obveze objave ponude preuzimanja za Flexway Adriatic, zagrebačku tvrtku koju je upravo u projektne svrhe potkraj 2023. osnovao Flexway DMCC sa sjedištem u Dubaiju, a iza kojega, kako je u međuvremenu otkriveno, stoji ruski biznismen Denis Štengelov, piše Poslovni dnevnik.

Krajem ožujka on je preko spomenutih tvrtki preuzeo većinski paket Zvečeva kupnjom 75,2 posto dionica koje je dotada držao Zdravko Alvir, koji je ujedno bio i predsjednik Uprave. Još prilikom objave te kupoprodaje navedeni su i detalji vezani uz cijenu transakcije, no kako je ona bila dogovorena uz fiksni i uvjetni dio, uslijed čega je rečeno da konačna cijena može biti najmanje 23,22, a najviše 38,71 eura, konačnu potvrdu cijene u ponudi za preuzimanje ostatka dionica Zvečeva dočekala je na znatno nižoj razini cijene.

Za preostalih 24,75 posto dionica, naime, ponuđena cijena iznosi 38,71 euro po dionici, odnosno na gornjoj je granici prvotno utvrđenog mogućeg raspona.

Spomenuta cijena implicira vrednovanje kompanije na 14,8 milijuna eura, pri čemu je vrijednost preostalih dionica koje su predmet predstojeće ponude oko 3,7 milijuna eura.

Budući da u slučaju Zvečeva za cijenu u preuzimanju nije relevantan tromjesečni ponderirani prosjek burzovne cijene, već ponuditelj prema zakonskim propisima mora napraviti elaborat o procjeni fer vrijednosti, Flexway Adriatic ga je i dostavio Hanfi, no u odnosu na utvrđenu fer vrijednost (26 eura) ponuda za preuzimanje ide po cijeni od 38,71 euro po kojoj su stečene dionice od Alvira.

U obrazloženju odluke Hanfe navodi se da je regulatorna agencija u provjeri urednosti zahtjeva provjeravala i tvrtku-majku iz UAE-a koja u ovoj ponudi djeluje zajednički sa zagrebačkom SPV tvrtkom Flexway Adriatic.

Zbog ruskog vlasnika to je podrazumijevalo i pitanja vezana uz sankcijski režim i spječavanje pranja novca. Štengelov, prema medijskim napisima, godinama živi u Australiji, a provjere su pokazale i da nije na EU-ovoj listi sankcioniranih.

No, premda je otprije prisutan u prehrambenoj, pa i konditorskoj industriji, u domaćoj poslovnoj zajednici njegov interes za Zvečevom nameće niz upitnika, ponajprije zbog činjenice da zbog problema s kojima se suočavala proteklih godina požeška kompanija ni tehnološki nije bila u mogućnosti pratiti korak konkurencije.

Zvečevo još ima adut dugovječnog brenda (posebice čokolade), ali uz značajno tehnološko zaostajanje i recentna kretanja cijena sirovina u konditorskoj industriji, mnogi se pitaju što su stvarni planovi i misija novog većinskog vlasnika. Ti odgovori tek se očekuju.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook