Prethodni članak
Sljedeći članak

POVIJESNI DAN: Učinjen prvi korak ka uspostavi Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku, vrijednog preko 100 mil. kn

Ovo mi je jedan od najdražih potpisa ugovora u ovih 7 godina kako sam župan, rekao je Kolar prilikom potpisivanja ugovora za izradu projektno - tehničke dokumentacije


U Srednjoj školi Zabok župan Željko Kolar i Filip Steković, direktor i vlasnik tvrtke Zip arhitektonski studio j.d.o.o., potpisali su danas 675 tisuća kuna vrijedan ugovor za izradu projektno - tehničke dokumentacije za Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Potpisivanje ovog ugovora predstavlja prvi korak ka uspostavi budućeg Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, ukupne vrijednosti preko 100 milijuna kuna. Sam infrastrukturni projekt vrijedan je 35.447.995,24 kuna s PDV-om, od čega je udio Županije 5.447.995,24 kuna, dok su „soft“ aktivnosti unutar projekta vrijedne 66.693.287,89 kuna s PDV-om, koje obuhvaćaju uspostavu Centra, razvoj programa, stvaranje odgovarajućeg kadra za funkcioniranje Centra te promociju strukovnih zanimanja i rada Centra.

Krapinsko - zagorska županija je kroz svoje strateško opredjeljenje odlučila uspostaviti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, što podrazumijeva rekonstrukciju i dogradnju Srednje škole Zabok (infrastrukturni dio), ali isto tako i razvoj i unapređenje obrazovnih programa, jačanje kompetencija nastavnika i mentora te razvoj inovativnih pristupa (soft dio). Projekt će provoditi Srednja škola Zabok, dok je investitor Krapinsko - zagorska županija kao njezin Osnivač.

Događaju su nazočili župan Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek, pročelnica Županijskog upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar te ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec i zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek .

 

Projekt je u kratkim crtama predstavila Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencije, istaknuvši da se očekuje da će projekt zaživjeti do 2023. godine, kako infrastrukturalno, tako sadržajno. - Kada govorimo o Centru kompetentnosti, govorimo o projektu koji ima dva zasebna projekta. Danas predstavljamo infrastrukturni projekt pod nazivom Regionalni centar komptentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok. Započeo je 1. siječnja ove godine i traje do svibnja 2023. godine kada bi ova zgrada trebala biti dograđena, rekonstruirana i spremna za sve sadržaje . Drugi projekt za kojeg još nije potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iako je već počeo, ali ćemo ga uskoro predstaviti je Soft projekt koji sadržajno puni infrastrukturu i daje joj smisao. On se zove Regionalni centar Zabok i on se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda. Oba projekta idu paralelno, ovaj traje do kraja 2023. godine i daje puninu projektu, daje sve sadržaje i programe, mentorstva odnosno sve ono što bi ova zgrada trebala pružati – rekla je Ivana Šalković. Dodala je da će Centar dobiti nove učionice, praktikume, trening centar, ugostiteljski projekt u vidu Akademije. Taj objekt pružat će smještajne kapacitete različite kategorizacije kroz koju će učenici te svi ostali polaznici Centra, učiti kroz realno poslovanje. Pružat će kvalitetniju praktičnu nastavu nego što je to moguće u ovakvim prostornim uvjetima, stvorit će vrhunske uvjete za obrazovanje. Cilj je učenje na temelju rada, pružit će jedinstveni primjer dobre prakse, ali i pokazni primjer zelene arhitekture i funkcionalnosti u gospodarskom sektoru u Hrvatskoj, ali i okruženju. Radi se otprilike o 5000 kvadrata prostora za učenje sa starim i novim dijelom.

- To će sve donijeti 21 učionicu, dva praktikuma za kuharstvo, dva praktikuma za ugostiteljsko posluživanje, jednu vježbeničku tvrtku, devet kabineta za djelatnike, sportsku dvoranu, poligon za rekreaciju i trening centar za odrasle, slastičarski praktikum za tople i hladne slastice, praktikum za kuharstvo, praktikum za ugostiteljsko posluživanje, eno praktikum i 11 smještanijih jedinica odnosno 40 kreveta i ugostiteljski objekt – nabrojila je Šalković.

- Drugi projekt koji će dati sadržaj ovoj infrastrukturi kada bude izgrađena je zamišljen kroz aktivnosti kroz 6 modula. Moduli se odnose na formalno strukturno obrazovanje kroz koje će se razviti četiri dodatna nova programa za učenike škole, tu je formalno obrazovanje odraslih, neformalno obrazovanje kroz različite specijalizirane radionice, a planirano ih je 10. Planira se unapređenje nastavnika i mentora, zamišljeno je da će ukupno 100 nastavnika proći kroz 20 modula osposobljavanja kako bi što kvalitetnije bili osposobljeni za pružanje novih znanja i vještina učenika i polaznika centra. Kroz centar inovacija i razvoja kao 5. modula razvit će se HUB susreta poslovnih susreta, inovacija i ideja za sve aktere u turizmu te se želi postići da ovaj centar bude središnje mjesto za razvoj svih inovativnih ideja u turizmu. Tu je i profesionalno usmjeravanje s ciljem profesionalnog usmjeravanja kojeg će Centar provoditi s ciljem profesionalne orijentacije učenika završnih razreda i polaznika edukacija. Tu će biti poveznica između edukativnog obrazovnog sustava i tržišta kojem se treba prilagoditi – pojasnila je Šalković.

 


Pročelnica Županijskog upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar istaknula je da je rok za izradu kompletne projektno – tehnološke dokumentacije 7 mjeseci, a nakon toga bi slijedilo raspisivanje javnog poziva za nabavu radova i potpisivanje ugovora s izvođačem radova koji je prema terminskom planu krajem svibnja sljedeće godine.

 

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec rekla je kako je ovo povijesni dan za školi te zahvalila njezinim djelatnicima i učenicima. - Na temelju njihovog rada u ovim prostorima, po bodovanju smo i kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja bili druga škola po kvaliteti u Hrvatskoj što se tiče ugostiteljskih škola i treća škola općenito u 5 sektora od bodovanih 352 škole. Zahvaljujem Županiji i županu Kolaru koji nas je predložio da smo došli u mogućnost da budemo Regionalni centar za kompetencije i konkuretnosti – istaknula je Jurec dodajući da zahvaljuje i Gradu Zaboku. – U ovakvom projektu naiđete na mnogo poteškoća, a sve smo iz pomoć Grada riješili. Na ovom mjestu u sportskoj dvorani ćemo se za tri godine naći i tu će biti najmoderniji ugostiteljski praktikum u ovom dijelu Hrvatske. Veliko je to priznanje za našu školu, grad Zabok, županiju da smo postali Regionalni centar kompetenosti ako znamo da smo uz Osijek jedini kontinetalni centar – objasnila je ravnateljica.

 

- Tek sad vidim koliko je ovakav centar bitan za kontinentalni turizam. Zbog toga mi je još više drago da smo dobili ovaj projekt. Na taj način ćemo sudjelovati u ovoj velikoj priči za kontinentalni turizam – rekao je Filip Steković, zahvalivši na ukazanom povjerenju.

 

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar je kazao kako na ovom projektu rade već dvije godine. –  Ovo mi je jedan od najdražih potpisa ugovora u ovih 7 godina kako sam župan. Ovaj projekt zapravo se ne može mjeriti u novcima. Ovo se mjeri u budućnosti kompletnog sektora ugostiteljstva i turizma na području cijele sjeverozapadne Hrvatske, računajući i grad Zagreb i edukaciji budućih kadrova koji su potrebni u tom sektoru, obrazovanju odraslih i praćenju novih tehnologija i trendova u Europi i svijetu. Izbor naše škole u Zaboku kao druge u Hrvatskoj u tom sektoru i treće u svih pet sektora koji ocjenjivani u ovom natječaju, ogromno je priznanje za profesorice i profesore u školi – rekao je župan, uz čestitke svima koji su sudjelovali u projektu, kao i Gradu Zaboku na pomoći. – Više od 650 učenika će morati preseliti kada će trajati radovi. Potpisali smo ugovor s Regeneracijom u Zaboku i u svibnju sljedeće godine, kompletna nastava preselit će u prostore Regeneracije i vratiti se 2023. godine u novi prostor Centra kompetencije i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Od tog dana u ovom sektoru ništa neće biti isto – naglasio je Kolar te dodao da koristi priliku da ministra Garija Cappelija pozove da dođe i potpiše ugovor. - Mi smo prva škola u Hrvatskoj koja je podnijela zahtjev za potpisivanje ovakvog ugovora kao što je ovaj danas i bilo je predviđeno potpisivanje ugovora 5. Lipnja, a dan prije je odgođeno. U međuvremenu je ugovor potpisala Pula, Opatija, Split i Dubrovnik. Ne bih želio u vezi toga donositi neke zaključke, ali s obzirom da je ogroman posao pred nama, ne gubimo vrijeme, potpišimo ugovor i da nakon toga možemo punim plućima nastaviti s projektom – pozvao je Kolar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook