Prethodni članak
Sljedeći članak

Potvrđena optužnica protiv sina HDZ – ovog ministra, evo za što ga terete


Općinski kazneni sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv Rikarda Fuchsa, sina HDZ-ovog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, zbog prevare u gospodarskom poslovanju. Uz Fuchsa, drugookrivljeni je i njegov punac, kirurg Gordan Nola (66), javlja Index.

Tereti ih se da su doveli u zabludu poduzetnika Edu Barićevića tako što su između 8. kolovoza 2008. i 30. rujna 2011. od njega tražili da im proda dionice TOZ Penkale u vrijednosti od 840.000 kuna. Fuchs je u to vrijeme bio šef poslova Oportunitas ulaganja, a dionice TOZ Penkale trebale su biti prodane društvu u kojem je radio.

Tužiteljstvo tvrdi da je Fuchs lagao Baričeviću da će mu dionice biti plaćene u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora te da su on i Nola znali da Fuchsova tvrtka nema dovoljno novca. Baričević je tako na temelju lažnih informacija potpisao ugovor o kupoprodaji 2000 dionica. Tužiteljstvo navodi kako mu novac nije isplaćen iako je tvrtka Oportunitas u tom trenutku imala na računu novac od pozajmnice u iznosu od 15.1 milijun kuna.

Baričević je nakon isteka roka prisilno uspio naplatiti oko 77.338 kuna, a za ostatak duga je Nola navodno 30. rujna 2011. izdao bjanko zadužnicu od milijun kuna koja je glasila na tvrtku Prva ulaganja. Riječ je o tvrtki koja je bila sljednik Oportunitas ulaganja. Tužiteljstvo kaže da je to učinio iako je znao da se ta zadužnica ne može naplatiti.

U optužnici se navodi da je oštećeni istaknuo kako je on u ovom predmetu doveden u zabludu te da je očito da su ga okrivljenici htjeli prevariti. Navodi i kako je točno da društvo okrivljenika nije imalo sredstava u jednom trenutku, međutim, kada su pristigla sredstva, ona su dana povezanom društvu okrivljenog Fuchsa, s tim da se radilo o namjenskom kreditu. Stoga je predložio sudu da potvrdi optužnicu.

Nakon ispitivanja optužnice optužno je vijeće utvrdilo da do sada prikupljeni dokazi upućuju na postojanje osnovane sumnje da su okrivljenici počinili kazneno djelo koje im je stavljeno na teret te da činjenični opis kaznenog djela proizlazi iz pribavljenih dokaza.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook