Prethodni članak
Sljedeći članak

'Potporu ćemo iskoristiti za obnovu kuće oštećene u potresu branitelja iz Slanog Potoka'

Državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić kazala je kako je ovo dokaz da Vlada i Ministarstvo brinu o braniteljskoj populaciji


U Područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja u Krapini održano je svečano uručivanje ugovora za udruge iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, koje su ostvarile potporu Ministarstva hrvatskih branitelja za projektne aktivnosti usmjerene na ublažavanje posljedica COVID-19 i potresa, a koje se odnose na hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji koji su u potrebi. Također, uručen je i ugovor korisniku programa zapošljavanja hrvatskih branitelja s područja Krapinsko-zagorske županije.

 

Državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić kazala je kako je ovo dokaz da Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo hrvatskih branitelja skrbi o svim aspektima potreba braniteljske populacije . - Želja nam je i bila da se upozna i prostor Područne jedinice Krapina koji je uređen 2018. godine i opremljen vozilom iz Europskog socijalnog fonda. Ministarstvo je ove godine raspisalo poseban natječaj kojem je osnovni cilj pomoć u posljedicama epidemije COVID – 19, a posredni cilj je naravno i psihosocijalno osnaživanje branitelja. Za tu svrhu smo osigurali 10 milijuna kuna i zaprilimi smo 134 prijave, četiri su s područja KZŽ i one su prošle natječaj odlukom povjerenstva. Ukupan iznos potpore za te četiri udruge je 260 tisuća kuna. Što se tiče potpora za samozapošljavanje osigurali smo 32 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i taj natječaj je otvoren trajno. Pozivam sve nezaposlene branitelje, djecu dragovoljaca, djecu poginulih i djecu ratnih vojnih invalida da se jave na taj natječaj – poručila je Benić.

 

Damir Pavetić iz Bedekovčine primio je potpore u iznosu od 80 tisuća kuna. – Ja sam se prijavio na mjeru samozapošljavanja kroz primarnu poljoprivrednu djelatnost. To je prilika da se može kupiti lakše neka mehanizacija, da se pojača gospodarstvo i poljoprivreda. Veći dio ću iskoristiti za kupnju mehanizacije, a manji dio za stoku. Zadovoljan sam ovim mjerama, ali uvijek može još bolje – istaknuo je Pavetić.

 

Predsjednik Udruga ratnih veterana prve gardijske brigade Tigrovi KZŽ Željko Herceg je kazao kako će udruga potpore iskoristiti za obnovu kuće branitelja iz Slanog Potoka – Mi smo raspisali zahtjev za projekt pomoći našem ratnom veteranu koji je u potresu ostao bez svoje kuće. Razradili smo plan i mi kao udruga želimo mu pomoći. Radimo puno na tome, dobili smo potpore u iznosu od 70 tisuća kuna i to će nam značajno pomoći da do kraja ove godine može naš ratni veteran useliti u obnovljeni prostor. Neće se obnavljati sve kompletno onako kako bi trebalo, ali ono nužno planiramo napraviti da može spremno dočekati zimu. Nadamo se da će se prikupiti još financijskih sredstava i građevinskog materijala za obnovu kuće – kazao je Herceg.

 

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ Mario Draganić je rekao kako će se dobivena sredstva koristiti za aktivnosti udruge. – Projekt se sastoji od nekoliko aktivnosti, najznačajnija je podjela paketa hrane braniteljima u potrebi. Oformili smo i call centar u kojem će naši djelatnici pružati psihosocijalnu podršku potrebitima. Dobili smo potpore u iznosu od 100 tisuća kuna i sredstva će se raspodijeliti prema napisanom projektu i troškovniku koji je odobren od strane ministarstva – istaknuo je Draganić.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook