Prethodni članak
Sljedeći članak

POTPORE U POLJOPRIVREDI: Dodijeljena 42 ugovora ukupne vrijednosti 6,7 milijuna kuna

Danas je u Hotelu Matija Gubec predstavljena Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede „Više od farme“


Danas je u Hotelu Matija Gubec predstavljena Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede „Više od farme“. U sklopu predstavljanja nacrta strategija te posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek dodijelio je 42 nova ugovora s ukupnim odobrenim iznosom potpore u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

 

Državni tajnik Tušek je kazao kako je nakon 18 godina po prvi puta donosena Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede koja će odrediti smjer razvoja za sljedećih 10 godina. - Do sada smo se uvijek bavili planiranjem financiranja iz europskih fondova, a ovo je po prvi puta, nakon godinu i pol intenzivnih konzultacija s dionicima, proizvođačima, udrugama i Poljoprivrednom komorom, da smo donijeli Strategiju koju prezentiramo širom Hrvatske – rekao je Zdravko Tušek dodajući da očekuju da će u narednim mjesecima biti usvojena u Saboru. – Osnovne smjernice su povećanje samodostatnosti, povećanje proizvodnje u desetogodišnjem periodu, planirano je udvostručiti vrijednost poljoprivredne proizvodnje koja će se reflektirati u povećanju proizvodnje u najosnovnijim i najvažnijim sektorima, odnosno u proizvodnji mesa, mlijeka, povećanju proizvodnje voća i povrća, podizanju infrastrukture kao što su hladnjače, skladišta, plastenici i staklenici kako bi imali proizvode s dodanom vrijednošću – istaknuo je Tušek.

 

Danas su također dodijeljeni ugovori i Gradu Oroslavju i Općini Kumrovec. - Na području Krapinsko-zagorske županije više je od 680 milijuna kuna isplaćeno poljoprivrednim proizvođačima kroz izravne potpore i mjere ruralnog razvoja. – Velik dio se odnosi na projekte infrastrukture. Danas su dodijeljeni ugovori Gradu Oroslavju za uređenje tržnice i za šumsku infrastrukturu Općini Kumrovec koju će moći koristiti u turističke svrhe. Ponosni smo na 30-ak ugovora malim poljoprivrednim proizvođačima koji će modernizirati svoja poljoprivredna gospodarstva te u konačnici više proizvoditi i kvalitetnije i bolje raditi – istaknuo je.

 

Događanju je prisustvovao i donedavni saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ KZŽ Žarko Tušek koji je kazao kako je napravljen dobar posao i uloženi su konkretni napori da po prvi puta imamo Ministarstvo poljoprivrede i Vladu koja kroz to ministarstvo strateški razmišlja o razvoju poljoprivredne proizvodnje na sjeverozapadu Hrvatske, u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. - Ovakav odnos prema poljoprivrednoj politici do sada ovaj kraj nije imao i na tome treba čestitati Vladi na čelu s Andrejem Plenkovićem, Zdravku Tušeku, ministrici Vučković i svima onima koji na tome predano rade – rekao je Žarko Tušek dodavši da je kroz mjeru 7. 2. uloženo je gotovo 240 milijuna kuna za 60 projekata u izgradnji vrtića i za rekonstrukciju lokalnih cesta… - To mijenja fizionomiju našeg Hrvatskog zagorja, ljudima osigurava mogućnost kvalitetnog života, opstanka na ruralnim prostorima, a samim time i u Krapinsko-zagorskoj županiji, naglasio je, dodajući da HDZ-ov program Sigurna Hrvatska znači i sigurno Hrvatsko zagorje. – S obzirom na posao kojeg smo napravili, realno je očekivati da možemo u sljedećoj financijskoj omotnici na području Krapinsko-zagorske županije u poljoprivrednu proizvodnju investirati novih milijardu kuna, a na području 3. izborne jedinice gotovo 3 milijarde kuna. Iza nas su naši rezultati, projekti, brojke i temeljem toga tražimo podršku ljudi u vremenu koje je ispred nas na novim izborima – istaknuo je Tušek.

 

Gradonačelnik Grada Oroslavja Emil Gredičak je kazao kako je iznimno zadovoljan jer će stanovnici Oroslavja moći uskoro doći na gradsku zelenu tržnicu i kupiti domaće proizvode. - Danas smo dobili subvenciju za izgradnju nove tržnice koja će biti po svim standardima. Dobivena su sredstva u iznosu od 100 tisuća kuna koja ćemo iskoristiti za dokumentaciju dok je sam projekt vrijedan oko 700 tisuća kuna u što ćemo uložiti gradska sredstva i ako je moguće i druga sredstva – rekao je gradonačelnik Gredičak dodajući da se startalo jučer, a da je rok za završetak oko godinu i pol do dvije. – Želimo da sve bude kvalitetno i završeno što je prije moguće. Nadamo se da će to biti prekrasna priča jer to zaslužuje grad Oroslavje i Oroslavčani – istaknuo je Gredičak.

 

Potpore su danas dodijeljene i Željku Mladiću s OPG-a Mario Mladić iz Zlatara. - Bavim se proizvodnjom mlijeka, imamo 76 muznih krava i proizvodimo oko 600 tisuća litara mlijeka godišnje. Moj sin je mladi poljoprivrednik, inženjer agronomije koji se javio na mjeru 4.1.2. i 4.1.1. Realiziramo mjeru 4.1.2. u kojoj nabavljamo mehanizaciju za odvoz gnoja te radimo skladište za skladištenje gnojavke. Potpore nam znače mnogo upravo iz razloga jer je moj sin mladi školovani poljoprivrednik, imamo zaposlene 4 osobe, a ako ćemo širiti posao još ćemo zapošljavati – rekao je Mladić.

 

Tatjana i Mario Martinjaš iz tvrtke Malo selo d.o.o. iz Međimurja potpore će iskoristiti za izgradnju tematskog parka Bajkovita šuma. Kažu da će u šumi raditi cijeli kompleks koji će biti namijenjen djeci, ali i odraslima. Bit će to izletište s puno sadržaja, a interpretirat će se bajke i mitovi međimurskog kraja. Tu su, kažu i edukativni elementi. Oni su danas potpisali ugovor do 743 tisuće kuna, a naglasili su da im je ova potpora od velikog značaja.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na autocesti A1 između čvora BRINJE i tunela BRINJE u smjeru Dubrovnika zbog prometne nesreće vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h jednim trakom. Zbog pojačanog, povremeno gustog prometa moguće su poteškoće, zastoji i vožnja u koloni na grad...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program