Prethodni članak
Sljedeći članak

Potomci Gupčeve lipe zazelenili Gupčev kraj


U sklopu HTZ-ovog projekta HRVATSKA PRIRODNO TVOJA, gdje se potiče sadnja drveća radi smanjenja ugljikova otiska, Turistička zajednica područja Gupčev kraj ostvarila je financijsku potporu za sadnju 15 stabala.

-Ove godine, odlučili smo da će to biti Aleja lipa (niz kroz Zagrebačku ulicu) u Gornjoj Stubici, gdje smo 6. travnja posadili potomke (klonove) naše Gupčeve lipe (Tilia platyphylloss) visine od 130-150 cm. U samo mjesec i pol dana, lipa se zazelenila i narasla više od 10 cm – kažu iz Turističke zajednice.

Sadnice su naručili preko Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko. Gupčeva lipa nalazi se u Gornjoj Stubici i jedini je živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Od 2007. godine s ciljem očuvanja genofonda Gupčeve lipe, Hrvatski šumarski institut uzgaja klonove Gupčeve lipe. Svaka od 15 sadnica ima svoj certifikat tj. svjedodžbu od broja 663-677.

Projekt „Hrvatsko prirodno tvoja“ ima za cilj razvoj održivog turizma te brendiranja i promoviranje Hrvatske, pa tako i Gupčevog kraja, kao održive destinacije.

Svaka sadnica uz oznaku da je potomak Gupčeve lipe, obilježena je i oznakom „Hrvatska prirodno tvoja“ - „Croatia naturally yours“, te unesena u aplikaciju za praćenje sadnje „Map my tree“ Europske agencije za okoliš. Link: https://mapmytree.eea.europa.eu/#/action/details/ctz/1271)

Ukupna vrijednost projekta je 1.581,72 eura, te je u potpunosti sufinancirano sredstvima HTZ-a.

Prošećite alejom i uživajte u ovim prekrasnim danima, pozivaju iz Turističke zajednice.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook