Prethodni članak
Sljedeći članak

Poskupljuje još jedan energent koji se upotrebljava za grijanje

Korisnici od resornoga ministarstva traže hitnu reakciju


Unatoč smanjenju PDV-a s 25 na 5 posto, znatno poskupljuje još jedan energent koji se upotrebljava za grijanje - drvni peleti, piše HRT.

U Karlovcu je, primjerice, cijena za vreću peleta već sada i pet puta veća. Korisnici od resornoga ministarstva traže hitnu reakciju jer grijanje na taj ekološki i još prošle godine financijski vrlo isplativ način, sada mnogima postaje nedostupno.

Za grijanje obiteljske kuće u Krnjaku, ova peteročlana obitelj u sezoni potroši i do 8 tona peleta. Prošli su tjedan uspjeli kupiti posljednju tonu po cijeni od 37 kuna za vreću.

- Tražim ja, traži muž što po Facebooku, što po oglasniku, po trgovačkim centrima istražujemo. Zna se naći po 50 kn, pa nadalje imate po 60, 70 , čak i 100 za jednu vreću, a mi dnevno trošimo dvije vreće, kaže Indira Zdjelar, Krnjak.

Ovu će zalihu potrošiti za 5 tjedana.

- A kasnije, ne znam, štedjeti, a kako štedjeti, djeci mora biti toplo kad dođu iz škole, dodaje.

Potražnja za peletima je velika na europskome tržištu, pogotovo susjednom talijanskom. Domaći se pelet uglavnom izvozi, nama ostaju samo male količine. To utječe na ovakvu cijenu koja nije konačna i koja će, kažu u ovoj trgovini drvnim materijalom, i dalje rasti.

- Problem je nabava peleta. Poblem su nam cijene koje su formirali proizvođači i nama ne ostaje ništa drugo nego samo razmišljati da li uopće te pelete uvrstiti u našu ponudu ili ih izbaciti, kaže Anita Obradović Grijak, direktorica tvrtke "Drvona".

Građani koji su se odlučili za grijanje na pelete moraju se zaštititi - kažu u karlovačkoj Udruzi za zaštitu potrošača Korana. Grijanje na pelete promoviralo se kao ekološko i isplativo - a samo dvije, tri godine poslije - više nije ništa od toga. Vlada je nedavno smanjila porez na dodanu vrijednost upravo za tu grupu proizvoda.

- Ono što mi svakako tražimo od Vlade je da ona osim tog PDV-a iznađe nekakve nove mjere pogotovo radi onih najsiromašnijih građana koji nemaju druge alternative grijanja, apelira Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca – Korana.

Indiru Zdjelar poskupljenja na svim razinama natjerala su da promijeni odluku o korištenju rodiljnog dopusta.

- Tri godine imam pravo, međutim ja se vraćam ranije, isključivo radi financija. Jer se ovako ne može s 2300 kupiti i pelete i struju i plin i hranu, i potrebe za djecu i školu, priznaje Indira Zdjelar.

Uz visoku cijenu pitanje je hoće li peleta na domaćem tržištu ove zime uopće i biti dovoljno za sve, piše HRT.  

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook