Prethodni članak
Sljedeći članak

PORAZNO ISTRAŽIVANJE : Svaki peti srednjoškolac je u depresiji, a svaki sedmi razmišlja o samoubojstvu

Istraživanje je provedeno na više od deset tisuća srednjoškolaca iz 77 srednjih škola iz Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina i Pule


Svaki peti srednjoškolac ima ozbiljne znakove depresivne simptomatologije i stresa. Gotovo trećina pati od ozbiljnih simptoma anksioznosti, a svaki sedmi najmanje jednom u životu ozbiljno je razmišljao o počinjenju samoubojstva , piše Slobodna Dalmacija,

Oko devet posto izradilo je plan suicida, 4,4 posto pokušalo je dignuti ruku na sebe. Djevojke su u značajno većem riziku od svih problema.

A sve to bilo je prije korona-vremena. Prije preseljenja u virtualni svijet iz kojega smo djecu i mlade u neka "mirnodopska" vremena htjeli što češće iščupati.

Prije nego su ekrani postali ogledala, a dodiri, zagrljaji, osmijesi zaklonjeni i prijetnja zdravlju. Mladi ljudi preko noći morali su se odreći do tada tipičnih socijalnih obrazaca ponašanja koja prate odrastanje, ali njihovi problemi nisu nestali.

Rezultati s početka teksta dobiveni su u velikom istraživanju “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj” a predstavljeni su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO). Istraživanje je proveo Laboratorij za prevencijska istraživanja Odsjeka za poremećaje u ponašanju zagrebačkog Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta (ERF) pod vodstvom doc. dr. sc. Mirande Novak.

Sudjelovalo je više od deset tisuća srednjoškolaca iz 77 srednjih škola iz Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina i Pule. Rezultati istraživanja bili su u neku ruku prijeloman trenutak, “okidač”, nakon kojega su znanstvenice Laboratorija za prevencijska istraživanja odlučile reagirati, približiti se mladim ljudima jezikom koji oni izvrsno razumiju.

Naime, krajem studenog ove godine, uz potporu Unicefa, predstavljena je digitalna platforma Pukotine/PKTN koja mladima, prije svega onima u dobi od 15 do 25 godina (“no bit će i sadržaja za njihove roditelje ali i ljude iz obrazovnog sustava koji s mladima rade“, napominje doc. dr. Miranda Novak) nudi stručnu pomoć u problemima tipičnima za njihovu dob.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook