Prethodni članak
Sljedeći članak

Porast broja nesreća u Zagorju

Policijski službenici PU KZ su u srpnju obavili očevid kod 70 prometnih nesreća


Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u srpnju obavili očevid kod 70 prometnih nesreća što je u odnosu na isti mjesec prošle godine porast za 22,8 posto. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 22 nesreće s ozlijeđenim osobama pet osoba je zadobilo teške, a 27 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 47 prometnih nesreća nastala materijalna šteta, objavila je PU KZ. 

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u porastu je za 37,5 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 17,5 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba manje je za 37,5 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 68,8 posto. Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 33 osobe što je za 32,0 posto više nego u srpnju 2021. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je sedam osoba od kojih su dvije osobe zadobile teške i pet osoba lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (50 sudionika) ili 35,0 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Nepropisno kretanje vozila po kolniku je najčešći uzrok prometnih nesreća. 24 nesreće ili 34,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 16 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak - 18 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je srijeda sa četiri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 14 do 15 sati sa sedam obavljenih očevida, te između 18 do 19 sati sa šest obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje bilo je od 01 do 02 sata kada nije obavljen niti jedan očevid.

U prometnim nesrećama sudjelovala su 143 sudionika od čega je bilo 99 vozača, 42 putnika i dva pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bila su 22 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 22,2 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 57 prometnih nesreća sudjelovalo 130 sudionika od čega je bilo 86 vozača i 44 putnika, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 12 ili 14,0 posto vozača. U mjesecu srpnju ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 13 vozača ili 15,1 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 8,2 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u mjesecu srpnju evidentirali 1241 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 524 prekršaja što iznosi 42,2 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (121) prekršaj i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (75) prekršaja. Utvrđena su i 64 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,  22 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 13 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, 12 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, sedam prekršaja odbijanja alkotestiranja, te po tri prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i upravljanja tehnički neispravnim vozilom itd.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook