Prethodni članak
Sljedeći članak

Krpeta: ''Nije odgovoran ministar''

Posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo upozorila da je opasno relativizirati slučaj pokojnog novinara Matijanića


Posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta, koja je i sama bila djelatnica KBC Split, u Dnevniku HTV-a je poručila kako je opasno relativizirati slučaj pokojnog novinara Matijanića te da je nelogično optuživati ministra zdravstva za taj slučaj.

Na pitanje novinarke Snježana Krpeta je komentirala slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.

- Najprije bih upozorila da je opasno relativizirati slučaj pokojnog novinara Matijanića. Ovim putem izražavam sućut njegovoj obitelji i prijateljima. Ne možemo relativizirati sve djelatnike u zdravstvenom sustavu dok stručne službe, inspekcije i državna tijela ne utvrde krivnju, poručila je dodavši da je nelogično optuživati ministra zdravstva.

- Nelogično je optuživati ministra zdravstva da je on direktno odgovoran jer on nije jedini djelatnik zdravstvenog sustava. Poznato je da u RH imamo 64 bolnice na čijem čelu su ravnatelji koji su direktno odgovorni za funkcioniranje svake bolnice. Ravnatelji maju svoje pomoćnike, pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo, šefove odjela, glavne sestre, svi imaju svoje kompetencije, svoja zaduženja za koja su odgovorni. Ako se dokaže da su napravili stručni prijestup koji je uzrokovao smrt oni za to moraju i odgovarati, ustvrdila je Krpeta dodavši da je "opće poznato da u Europi i svijetu i u RH kada se dogodi neki incident odštete plaćaju bolnice.

- Nije odgovoran ministar i zdravstvena administracija nego su odgovorne bolnice, odnosno individualna je odgovornost, nama kolektivne odgovornost, poručila je.

Objasnila je da ministar može biti odgovoran za stvar za koje je direktno odgovoran sustav - za nedostatak velikih uređaja, za nedostatak CT-ova, magneta, za nešto za što je odgovorno ministarstvo, za neke velike stvari.

- Za to je ministar zdravstva odgovoran, a za funkcioniranje bolnica direktno su odgovorni ravnatelji, ustvrdila je Krpeta, prenosi HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook