Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija upozorava: Nemojte ovo raditi, može izazvati velike štete i teške posljedice


S ciljem prevencije, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar, upozorava Policijska uprava krapinsko – zagorska, ponukana požarom koji je izbio u četvrtak, 21. ožujka, kada se na livadi u Tomaševcu zapalila suha trava i raslinje. Ozlijeđenih osoba nije bilo, kao ni materijalne štete, no iz policije upozoravaju građane ka ubuduće ne spaljuju ovakve površine na takav nekontrolirani način, koji može dovesti do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote. 

Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

U slučaju provođenja spaljivanja apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.
 
Skrećemo pozornost građanima da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:

  •  spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
  •  prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu,
  •  oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,
  •  osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
  •  ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.
  •  u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

 
Napominju i kako su Zakonom o zaštiti od požara propisane visoke kazne za osobe koje izazovu požar. Fizička osoba koja izazove požar kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1.990 eura. Pravna osoba koja propustom izazove požar kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.990 do 19.900 eura, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 260 do 1.990 eura.

Zakon govori i kako će se u slučaju da loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja podnijeti obavezni prekršajni nalog. Novčane kazne su u visini od 66,36 do 132,72 eura za fizičku osobu, od 265,45 do 1.327,23 eura za pravnu osobu, odnosno od 132,72 do 663,61 eura za fizičku osobu obrtnika.

Zakonom o zaštiti od požara (NN broj 92/10) iz 2010. godine propisano je da je svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna djelovati na način kojim se ne može izazvati požar.
 
Prema istom Zakonu svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook