Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija će tijekom vikenda pojačano nadzirati pješake

Policija podsjeća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama


foto: arhiva

Policijska uprava krapinsko-zagorska provodit će nadzor kretanja pješaka, poštivanja obaveza vozača prema pješacima, te nadzor vozača bicikla. Kontinuirano će nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. - Pojačan nadzor se provodi kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća te povećala razina sigurnosti prometa na cestama - poručili su iz PU krapinsko-zagorske.

Policija podsjeća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da je:

- pješak koji se kreće kolnikom dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan biti, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, (na svojim vozilima moraju imati upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo).

Tijekom provođenja pojačanog nadzora policijski službenici će dijeliti reflektirajuće prsluke za vozače bicikla, reflektirajuće trake i naljepnice, koje se mogu koristiti za bicikliste i pješake kako bi bili uočljiviji u prometu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook