Prethodni članak
Sljedeći članak

Pojavili su se lažni volonteri koji se predstavljaju kao Crveni križ i varaju stare i nemoćne

Hrvatski Crveni križ upozorava građane Hrvatske, osobito stare, nemoćne, bolesne i one u samoizolaciji


foto: ilustracija

Hrvatski Crveni križ upozorava građane Hrvatske, osobito stare, nemoćne, bolesne i one u samoizolaciji koji nemaju nikoga da ih opskrbi potrebnim namirnicama, da su se pojavili ljudi koji se predstavljaju kao volonteri Crvenoga križa i traže novčanu naknadu za obavljanje dostave hrane i lijekova.

Građanima poručujemo da budu oprezni te da znaju kako volonteri Crvenoga križa za svoju pomoć koju pružaju ranjivim skupinama u vrijeme epidemije koronavirusa, ne traže nikakvu novčanu naknadu!Volonteri Crvenoga križa nose vidljive oznake crvenoga križa, najavljuju svoj dolazak i ispunjavaju obrazac s potrebnim podacima, a uz sve to strogo se pridržavaju svih mjera sigurnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Tužno je što ima onih koji zloupotrebljavaju ovu ionako tešku situaciju i apeliramo na sve da je sada vrijeme za pokazivanje ljudskosti i međusobne podrške - poručili su iz Crvenog križa.

Dodali su kako su potrebe građana, osobito onih s područja grada Zagreba, iznimno su velike i kako Crveni križ nastoji pružiti pomoć svima kojima je doista i potrebna.

- Besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188 otvoren je za sve one koji ne mogu sami po hranu i lijekove te nemaju nikoga od obitelji i prijatelja da im to učine. Naš je fokus na njima te stoga molimo one koji imaju obitelj i prijatelje da budu solidarni i za pomoć se obrate njima tako da se ekipe Crvenoga križa mogu fokusirati na one koji su u zaista najvećoj potrebi. Podsjećamo da se u ovom trenutku vrši dostava osnovnih životnih potrepština – hrane i lijekova te da ne dostavljamo tople obroke - objasnili su iz Crvenog križa.

Oko 2000 volontera Crvenoga križa svakodnevno diljem Hrvatske ljudima pruža pomoć. Najviše je aktivnosti trenutno na zagrebačkom području jer se stanovništvo suočava i s posljedicama potresa. Osim dostave hrane i lijekova, volonteri Crvenoga križa 24 sata dnevno pružaju i psihosocijalnu podršku putem telefona 0800 1188.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook