Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte izložbu na kojoj možete mnogo naučiti o sudarima Zemlje i svemirskih tijela

U Krapini gostuje izložba Udruge ProGEO - Hrvatska pod nazivom „Impaktori, impakti, impaktni krateri i njihove posljedice“


U atriju Muzeja krapinskih neandertalaca danas je otvorena gostujuća izložba Udruge ProGEO - Hrvatska pod nazivom „Impaktori, impakti, impaktni krateri i njihove posljedice“, a povodom Međunarodnog dana asteroida.

Tihomir Marjanac, profesor geologije u mirovine i koautor ove izložbe rekao je da je ona zamišljena kako bi se na neki način osvijestili ljudi o tome što je odredilo put cijelog čovječanstva. - Mi toga nismo svjesni, ali su se ovakve katasrofe dešavale relativno često pa su pripisivane raznim drugim uzrocima, a mi danas više nemamo izliku da kažemo – ok, nismo znali. Danas imamo tehnologiju, znanje i mogućnosti da, ako ništa drugo, ispravno protumačimo neki događaj i što je još bolje, danas postoje već i rješenja da se zaštitimo. Skloništa koja su rađena za potrebe, recimo, nuklearnog rata bi bila jako dobra i u ovoj situaciji. Mi ne možemo evakuirati pola jednog grada ili državu, ali možemo ljude uputiti u skloništa i ima velike šanse da on jednu takvu kataklizmu prežive da na koncu se naša civilizacija nastavi – kaže prof. Marjanac.


Eduard Vasiljević, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, dodao je da je izložba simbolički otvorena na Međunarodni dan asteroida. - Riječ je o izložbi čiji autori su članovi udruge ProGEO Hrvatska, a koja ima jedinstvenu ideju i u kojoj možemo saznati puno o imepaktima odnosno sudarima Zemlje i svemirskih tijela, koje su moguće posljedice, kakve stijene nastaju usred takvog udara, možemo saznati što su to asteroidi, kometi, meteori, meteoriti, kako nastaju, kako ih razlikujemo – rekao je Vasiljević. Izložba ostaje otvorena do kraja srpnja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook