Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte fotogaleriju: U rajskom vrtu ove Stubičanke ima preko 300 orhideja!

U svojoj kolekciji ima i neke rijetke vrste kojima se posebno ponosi


Zagorke su poznate kao velike ljubiteljice cvijeća, stoga su njihove okućnice nerijetko bogate šarenilom i mirisom raznoraznog cvijeća kojim ukrase cvjetne gredice, prozore i balkone. Takva je i okućnica Barbare Martinić iz Donje Stubice, koja se uređenošću i raznolikim cvijećem ističe u naselju. No, još je posebnija unutrašnjost kuće ove Donjostubičanke, koju krasi više od 300 orhideja.

Briga o orhidejama

Pravi mali raj orhideja osmislila je i njeguje Barbara. Dok nam priča kako je prvu orhideju dobila prije 12 godina, pokazuje nam razne vrste i govori o njihovim posebnostima.

Njezine najljepše orhideje pogledajte u našoj fotogaleriji OVDJE.

Svojom elegancijom, ali i egzotikom, orhideje uvijek plijene pozornost. One ne osvajaju mirisom, poput nekog drugog cvijeća, već jedinstvenim izgledom. Impresioniraju mnoge, koji se odlučuju staviti ih u svoj dom, no nisu svi 'sretne ruke' da im uspijevaju. 

Ako je za vjerovati Barbari, nema tu neke posebne tajne. No, ona je s više od 300 komada, već i iskusna poznavateljica, naspram nekog tko orhideju dobije na poklon, a ona onda, nakon cvatnje, propadne. – Zapravo tu nema puno mudrosti. Treba otkriti što im paše, a što ne i na koje ih mjesto smjestiti. Važno je znati da im odgovara puno svjetlosti, što im je potrebno da bi rasle nove stapke, međutim nikako direktnog sunca, jer im ono sprži lišće. Također, vole puno vlage u zraku – kaže Barbara.

Orhideje su tropske biljke i njihova prirodna staništa su uglavnom na Tajlandu i u Australiji. – Obzirom da rastu u tropskim uvjetima, upravo im takvi i odgovaraju. No, iako vole vlagu u zraku, ne smiju se previše zalijevati. Mnogi u tome pogriješe, pa biljka istrune – upozorava Barbara.

Najbolje ih je, kaže, zalijevati potapanjem u vodu, tako biljka sama sebi uzima vode koliko joj je potrebno. No, kad ih imate toliko koliko ona, nemoguće je to raditi sa svakom biljkom. – Zalijevam ih normalno odozgora, a onda drugi dan izlijem višak vode iz posude, kako ne bi bilo previše vlage i kako korijenje ne bi istrunulo. Također, kod zalijevanja je vrlo važno paziti na to da se ne polijeva po lišću, odnosno po samoj kruni, gdje se lišće spaja, jer otuda voda teže ispari, što također može uzrokovati da biljka istrune – pojašnjava.

Nije za nestrpljive

Ipak, tropske uvjete kakvi su orhidejama prirodni nemoguće je postići u našim domovima. Stoga su orhideje kakve se mogu kupiti u našim trgovačkim centrima, rasadnicima i cvjećarnama, hibridne vrste phalenopsis, uzgojem prilagođene da preživljavaju u našim uvjetima.

– One nisu nimalo zahtjevne. Samo se treba paziti na tih nekoliko detalja. Također, biljku je potrebno presaditi s vremenom, u novi supstrat za orhideje. Njima nije potreba veća posuda od one u kojoj dolaze, no potrebno ih je prihranjivati, osobito u vrijeme mirovanja, kako bi se biljka pripremila za cvatnju. Za to se kupuju posebna namjenska gnojiva – kaže naša sugovornica. 

Dodaje i kako orhideja nije cvijet za nestrpljive. – Mnogi bace biljku nakon što duže vrijeme ne cvate. Orhideja je biljka koja u pravilu cvate jednom godišnje. Neka zna zadržati cvijet i do šest mjeseci. Ima onih koje i godinama ne cvatu. No, ukoliko je biljka zdrava, treba ju njegovati i istjerat će ponovo novu stapku – savjetuje Barbara.

Predivne vande

Preko 25 tisuća vrsti orhideja postoji u svijetu, a nama ih je dostupno izuzetno malo. Tek poneke vrste dostupne su u trgovinama, a one rjeđe u Hrvatskoj nije moguće kupiti.

Kod Barbare ove ljepotice sa šarama, točkicama i prugicama u raznim bojama rastu u zimskom vrtu, odnosno malom predvorju stana, ali i na stubištima, sobama, balkonima, neke čak i vani tijekom ljeta. 

 – Dok neke dobivam na poklon, one nedostupnije naručujem izvana, preko web shopova u Njemačkoj i Poljskoj, poput vrste vanda. One rastu bez zemlje, pa im često tuširam korijenje, da bi dobile vlagu. No, odgovara im vrućina, temperature i do 40, pa su ljeti često vani. Dok u phalenopsise često u stapku ubrizgavaju boje da bi se dobila egzotična boja cvijeta, vande su prirodno specifičnih boja i zbog toga su posebne – priča nam Barbara.

Pojašnjava i zbog čega su orhideje toliko skupe. Naime, jako dugo treba da bi se uzgojila biljka, i po nekoliko godina da bi se došlo do prve cvatnje. A ako imate sreće, vrlo se rijetko na orhideji pojavi mladica, takozvani kaiki, kojeg treba pustiti da mu izraste korijen, a potom presaditi u novu teglicu.

 – Vande dosegnu cijenu i do 100 eura! Naime, one su najskuplje, a u prirodi mogu narasti i do 2 metra, zbog toga i tolika cijena. One u normalnoj veličini, kakve naručujem, koštaju oko 40 eura – otkriva Barbara.

Taj lijep hobi u kojem uživa ispunjava ju, iako često tek navečer, kad svi odu spavati, ona krene sa zalijevanjem i brigom za svoje biljke. No, kad nešto voliš, dodaje, ništa nije teško. A tu joj ljubav one uzvrate šarenim bojama i oblicima svojih cvjetova, a ponekad i mirisom koji se na rijetkom vrstama osjeti samo kad su okupane suncem.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook