Prethodni članak
Sljedeći članak

Podiže se dobna granica za odlazak žena u mirovinu. Morat će raditi duže

  • umirovljenici penzioneri mirovine

    Foto: Pixsell/ Ilustracija


Promjena dobi za umirovljenje žena dolazi sa svakim 1. siječnjem, sve do 2030. godine, kada će dob za umirovljenje žena i muškaraca biti izjednačena - radit će se o 65 godina. U prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na mirovinu po povoljnijim uvjetima nego muškarci.

Trenutna dob za umirovljenje žena je 63 godine i tri mjeseca, ali žene mogu ostati u radnom odnosu i do 65 godina, piše Mirovina.hr. Ipak, s 1. siječnjem 2024. godine, ta će se dob mijenjati i bit će 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža. Odnosno, u prijevremenu mirovinu će ženske osobe moći otići s 58 godina i šest mjeseci, točnije s 33 godine i šest mjeseci staža.

Promjena dobi za umirovljenje žena dolazi sa svakim 1. siječnjem, sve do 2030. godine, kada će dob za umirovljenje žena i muškaraca biti izjednačena, odnosno radit će se o 65 godina.

U prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na mirovinu prema povoljnijim uvjetima nego muškarci, s nižom starosnom dobi.

Također, mijenja se i dob žena za odlazak u prijevremenu mirovinu, koja je trenutno 58 godina i tri mjeseca uz 33 godina i tri mjeseca staža. Iduće godine će žene moći u prijevremenu mirovinu kada navrše 58 godina i šest mjeseci, uz 33 godine i 6 mjeseci staža.

Jednako tako, treba reći da bez obzira na dob za odlazak u starosnu mirovinu, žene mogu raditi ako žele i dulje, nakon stečenih uvjeta za odlazak u mirovinu. To donosi veću mirovinu, ali i bonifikaciju za svaki mjesec duljeg rada koja iznosi 0,45 posto mjesečno za maksimalnih pet godina, što je 27 posto. Da bi se ostvarila bonifikacija potrebno je imati najmanje 35 godina staža.

Valja napomenuti da pravo na ranije umirovljenje imaju dugogodišnji osiguranici, odnosno oni koji su navršili 60 godina i skupili 41 godinu staža, bez obzira na spol.

I ovdje postoji problem penalizacije za koja bi se možda uskoro mogla i ukinuti. Penalizacija prijevremenih umirovljenika trenutno iznosi 0,2 posto za svaki mjesec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook