Prethodni članak
Sljedeći članak

Počelo prikupljanje potpisa potpore za lokalne izbore. HZJZ: Koristite svoje olovke

Kandidati u akciji


 Raspisani su lokalni izbori i  birači  mogu prikupljati potpisi potpore. Teče i rok od 14 dana za predaju kandidacijskih lista i kandidatura.

Na lokalnim izborima bira se predstavnička i izvršna vlast, odnosno vijeća i skupštine te općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici u 576 jedinica, 20 županija, Gradu Zagrebu koji ima status županije, 127 gradova i 428 općina.

Prijedlozi lista za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti do ponoći, 29. travnja.

Nadležna izborna povjerenstva zatim imaju rok od 48 sati da objave zbirnu listu pravovaljano predloženih listi i kandidatura, a kad to učine - krenut će službena izborna promidžba koje će završiti u ponoć, 14. svibnja.

Od ponoći se od birača mogu prikupljati potpisi potpore, a obrasci za to moći će se skinuti s mrežne stranice Državnoga izbornog povjerenstva (DIP).

Političke stranke ne moraju, no birači (neovisne liste) moraju prikupiti potpise za kandidacijske liste za vijeća i skupštine, koliko, ovisi o broju stanovnika svake jedinice, pa se broj potrebnih potpisa kreće od 25 u općinama do 350 stanovnika do 2.500 potpisa u gradovima i županijama koje ih imaju više od pola milijuna.

Neovisno stoje li iza njih političke stranke ili birači, za kandidature za općinske načelnike, gradonačelnike i župane moraju se prikupiti potpisi, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5.000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je preporučio da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske, te da se poštuju opće epidemiološke mjere, javlja HRT. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook