Prethodni članak
Sljedeći članak

Pobjednik 11. Zlatne lipe Tuhlja je Akademski muški zbor FER-a iz Zagreba

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zlatna lipa Tuhlja se po prvi put održalo virtualnim putem


Pobjednik 11. međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zlatna lipa Tuhlja koje se 14. studenog 2020. po prvi put održalo virtualnim putem u Termama Tuhelj i osvajač zlatne plakete za najbolji zbor je Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, pod vodstvom dirigenta Josipa degl' Ivellija. Uz njega, zlatnu plaketu kao najbolji vokalni sastav osvojila je Ženska vokalna skupina Pučpuljike iz Čakovca s dirigenticom Stellom Cimerman. Natjecalo se 11 zborova iz Hrvatske i Slovenije, a zbor domaćin KUD Naša lipa Tuhelj nastupio je izvan
konkurencije.

U ovim izazovnim vremenima, osim što je pandemija koronavirusa, neprijatelja nejasnog lica, opustošila ulice i okupljališta, zavladala je pustinja i u umjetničkim dvoranama. Ipak, tradicija međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zlatna lipa Tuhlja se održala, ne kao što je bilo uobičajeno proteklih godina, u vrućini proljetnog sunca, u potpuno ispunjenom amfiteatru hotela Well s nekoliko stotina pjevača i uz pljesak mnogobrojne publike, već skromnije, uz 12 zborova iz Hrvatske i Slovenije koji su ustupili video i audio zapise svojih nastupa kako bi se natjecanje moglo održati virtualno.

Prijenos uživo bio je putem zoom platforme te facebook stranice KUD-a Naša lipa Tuhelj. U 11 godina održavanja na natjecanju Zlatne lipe Tuhlja nastupilo je 95 različitih zborova i vokalnih sastava, a ovogodišnji stručni ocjenjivački odbor činili su uvaženi glazbeni stručnjaci: Goran Jerković, Marija Ramljak i Robert Homen, uz Armanda Slavičeka u proširenom sastavu.

 

Organizator natjecanja je KUD Naša lipa Tuhelj uz Turističku zajednicu Biser Zagorja, a pokrovitelji su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija i Općina Tuhelj, te suorganizatori: Terme Tuhelj i Turistička zajednica Biser Zagorja.

Načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja uputio je poruku sudionicima. - Posebno se zahvaljujem KUD-u Naša lipa Tuhelj što je organizacijom ove manifestacije na virtualni način nastavljena desetogodišnja tradicija Zlatne lipe Tuhlja. Ovom iznimnom amaterskom glazbenom manifestacijom, Općina Tuhelj želi ostati dostojna svoje bogate amaterske glazbene prošlosti. U vremenu pandemije važno je zajedništvo i međusobna povezanost, a vi to pokazujete svojom pjesmom - rekao je načelnik Hercigonja.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar veliki je podržavatelj ove manifestacije. - Jedna posebna atmosfera i opuštenost unatoč natjecanju, značajke su Zlatne lipe Tuhlja. Vjerujem da su iz našeg Hrvatskog zagorja – Bajke na dlanu, odaslane poruke zajedništva i unijeta radost u mnoge domove, odakle su vas pratili gledatelji virtualnim putem. Čestitam Vam na odvažnosti u organizaciji festivala, koji je bio u skladu s aktualnim mjerama zaštite. Svim natjecateljima želim da prvom prilikom posjete naše  Zagorje - poručio je župan.

 

Obratio se je i predsjednik organizacijskog odbora Zlatne lipe Tuhlja Armando Slaviček. - Kao što smo nekad rekli „Pesem briše meje“ – pjesmom smo se izdigli iznad granica, ali i iznad korone. Veliko hvala svim vašim voditeljima, svima vama koji ste poslali video/audio zapise vaših nastupa i omogućili da se ovo natjecanje održi u virtualnom okruženju - kazao je Slaviček. Pozdravne riječi učesnicima Natjecanja uputile su i direktorica TZ-a Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar i predstavnica Termi Tuhelj Nikolina Pavlek Greblički.

REZULTATI VIRTUALNE 11. ZLATNE LIPE TUHLJA:
ZLATNA PLAKETA: Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb (90,67 bodova) i Ženska vokalna skupina Pučpuljike Čakovec (90,00 bodova).
SREBRNA PLAKETA: Ženski pevski zbor Dominica nova Radlje ob Dravi – Slovenija (85,00 bodova), Glazbeni klub Lisinski – Canticum Zagreb (83,00 bodova), Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj Petrinja (83,00 bodova), Vokalni sastav Asante Zagreb (81,33 bodova), Mješoviti pjevački zbor Emil Cossetto Zagreb (80,67 bodova).
BRONČANA PLAKETA: Mešani pevski zbor Društva upokojencev Senovo – Slovenija (79,00 bodova), Chorus Carolostadien Karlovac (75,00 bodova), Glazbeni klub Lisinski – Renesansni ansambl Zagreb (75,00 bodova), Mješoviti pjevački zbor Lavanda Novigrad (70,67 bodova). KUD Naša lipa Tuhelj nastupio je revijalno (izvan konkurencije).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook