Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković: Zoran Mamić slobodno putuje. Kakva je to logika?

Premijer Plenković nakon sastanka užeg kabineta Vlade dao je izjavu o svim aktualnm pitanjima


Ppremijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sastanka Užeg kabineta vlade, koji se sastao u 12 sati.
Govorio je o cjepivu i mjerama i odgovorio predsjedniku Milanoviću koji ga je danas kritizirao zbog izbora šefa Vrhovnog suda.
O mjerama za radnike
"Nastavljaju se mjere za pomoć gospodarstvu od 4000 kuna, kao i naknade za fiksne troškove za one kojima je pad prometa veći od 60 posto", rekao je na početku Plenković.
O Baniji
"Donijeli smo odluku da nastavimo nadoknadu troškova struje na području Banije. Te troškove će snositi HEP i vlada za sve koji su nastradali u potresu. Nastavlja se nenaplata cestarine od Zagreba do Siska i u travnju", rekao je.
O epidemiološkoj situaciji
"Gledat ćemo u svim situacijama gdje je slika lošija, gdje se broj zaraženih povećava, da se prijeđe na model C u školama. Detalje ćemo objaviti sutra, odnosno u petak", rekao je Plenković.
"Cijepio sam se AstraZenecom. Sva cjepiva su učinkovita. Osjećam se ok, što vi kažete? Sutra ćemo vidjeti", rekao je.
O Milanoviću
"Što se tiče cijele ove priče, važno je da javnost razumije koncept neovisnosti pravosuđa. Nema dovoljno shvaćanja što je to. To znači da izvršna vlast, a to je vlada, nema nikavu ovlast u vezi radnji koje poduzima DORH i postupaka pred sudom. Mi ne utječemo na to koji će se postupci pokrenuti, o određivanju pritvora, kazni, krivnji... Mi s time nemamo ništa", rekao je.
"Sudovi odlučuju samostalno, to je njihova zadaća. Taj posao rade DORH i sudovi. Važno je da sve dužnosnike, osim predsjednika Vrhovnog suda, biraju njihovi kolege, i to od 2010. godine. Milanović kaže da sudovi rade pod HDZ-om. To je politički spin u kojem Milanović nastupa kao lider ljevice u Hrvatskoj. To nije njegova uloga ni zadaća. On ne može glumiti nekoga tko je lider oporbe", rekao je.
"Oporba se svela na puke izvođače Milanovićevih naredbi. To je pokušaj Milanovića da rasklima parlamentarnu većinu", dodaje. "Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi", rekao je.
"Pofesorica Đurđević je pristala biti dio protuzakonite procedure. Moj stav o njoj prije i poslije tog njenog pristanka... Ona je morala znati da je dio protuzakonite procedure, a ona je visoko stručna osoba", nastavlja Plenković. "Ona je pustila da ju predsjednik Republike provuče kroz blato. HDZ je neće podržati, to govorim čvrsto i jasno", kaže.
"Laž je da je Đuro Sessa naš kandidat"
"Teza koja se provlači s ljevice da je Đuro Sessa kandidat HDZ-a, to nije istina, to je laž koju otklanjam. To su puste teze, to je netočno. Moj je dojam da Đurđević nije bila prvi izbor predsjednika, da je bilo tu drugih kandidata, ali da je jedina pristala biti kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri", rekao je.
"Postoji dovoljno vremena da konsenzusom izaberemo nekog drugog. Prof. Đurđević je prihvatila biti dio protuzakonite procedure i time se diskvalificirala", rekao je.
"Milanović ignorira i ne poštuje stav Ustavnog suda. Ne aludiram ni na što, samo objašnjavam da je on trenutno u političkoj akciji. Ovo nije ispunjavanje dužnosti predsjednika RH. Ovo je politički pamflet koji nastoji simplificirati temu stanja pravosuđa tako da ćemo izabrati jedinu osobu koja je pristala proći kroz blato i završiti u protuzakonitoj proceduri", nastavlja Plenković.
"Sve njegove teze su ispolitizirane, ovo što gledamo je nadrealno. Ovo je ključna tema. Što je Milanović napravio za reformu pravosuđa? Što je ostalo bolje u njegovom mandatu u odnosu na reforme koje radimo mi? To da mu se vrati lista iz Vijeća Europe jer su protiv stava išli mijenjati kandidata?" govori Plenković. "Sve teze su isfabricirane, to je politički spin. Meni je prof. Đurđević žao", rekao je.
"Treba stvari razgolititi do kraja. Nećemo prihvatiti tezu da je ovo alfa i omega reforme pravosuđa", kaže Plenković.
O Mamićima
"Treba tražiti odgovornost svih koji su uključeni, DORH ispituje sve navode koje ima već mjesecima. Pozivam DORH da svaki dan o tome govori, da se to zna jasno i glasno. Bilo bi dobro da kažu i ponove to svaki dan. O tome treba govoriti svaki dan, a ne da se nama postavljaju pitanja. Mi smo kriva adresa, nismo nadležni", kaže Plenković.
"Oko prelaska granice... Moramo biti jasni. Sud koji je izricao kaznu je mogao i trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje, bez ikakve dileme, ako ima dovoljno indicija", kaže Plenković. "Zakon je takav da svatko tko dobije pravomoćnu presudu iznad 5 godina zatvora odmah ide u zatvor. Bilo je dovoljno instrumenata da se spriječi takav scenarij, samo ih treba koristiti. To se moglo spriječiti", rekao je.
O cjepivima
"HALMED ispituje detalje o ruskom cjepivu. EMA nastoji dobiti informacije. Cjepivo je postalo strateška roba. Sve je povezano", rekao je.
O kršenju mjera i potporama
"Hrvatska nikad nije išla u potpuno zatvaranje. U RH sve vrijeme rade kina, kazališta, muzeji. 1.3. otvorili smo terase. U RH nikad nije bilo policijskog sata. U RH rade dućani, shoping centri. Politika drugih vlada je bila puno restriktivnija, puno više toga je bilo ograničeno. Mi smo bili umjereni.
Ako netko uz poštivanje dobije priliku da radi i dobije potpore, a krši mjere, pa nije logično da radiš, dobiješ potporu i kršiš mjere. To je logično. To je odgovorno rezoniranje", rekao je.
O odnosima s EU i cjepivom
"Mi ćemo sutra razgovarati o svim temama. Ova okolnost, nitko je nije mogao predvidjeti, ali dogodili su se problemi. Oni će EU isporučiti samo trećinu onog što je obećano u prvih šest mjeseci. Naručili smo puno više nego što nam treba. Razgovaramo da se nadomjesti iznos doza od strane Pfizera. Na tome radimo i ako se to uspije onda ćemo to kompenzirati", govori Plenković.
"Ponuda koja je išla prema članicama je bila u ljeto. Procjena naših stručnjaka je bila da naručimo duplo više cjepiva nego što imamo stanovnika. HZJZ je procijenio tako", dodaje.
Malenica o Mamiću
"Pričao sam sa Sessom. Rekao je da je Mamića vidio 2003. i 2004. godine i da nema nikakve veze s njim i da u potpunosti odbacuje njegove navode", rekao je ministar pravosuđa Malenica.
"Mislim da će se Turudić izuzeti iz svega", rekao je.
"Neću se spuštati na razinu Milanovića. On kaže da smo mi koji se držimo zakona i Ustava njegovi neprijatelji. Nisam dolazio na Pantovčak ni njuškati ni ništa", dodao je.
"Nije još krenula komunikacija s vlastima BiH, nije još do Ministarstva došla presuda. Razmotrit ćemo mogućnost da se promijeni ova mogućnost putovanja za pravomoćno osuđene građane", zaključio je, prenosi Index.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook