Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković: ‘Za koji dan ćemo premašiti broj od 9000 preminulih od ili s covidom. To je visoki danak’

Necijepljeni su rezervoar gdje se virus širi i dolazi do mutacija. I cijepljeni mogu prenijeti virus, ali ta mogućnost je manja, rekao je premijer


Održava se sjednica Vlade, a premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na epidemiju koronavirusa. "Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnijeg vremena, to je donijelo značajan porast slučajeva korone. To se vidi jučer, izgledno je da tako bude i danas", rekao je Plenković u uvodu. "To sve pokazuje na važnost i nužnost cijepljenja, pogotovo starijih", dodao je, prenosi Index.hr.

"Za koji dan ćemo premašiti broj od 9000 preminulih od ili s covidom. To je visoki danak. No, danas imamo cjepivo. Nema razloga da ovi brojevi budu ovako visoki. Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti. Zato je odgovornost svakoga da razmisli, donese razumnu odluku i cijepi se", kaže Plenković.

"Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, 80 posto priključenih na respirator nije cijepljeno. Podsjećam, 93 posto preminulih je starije od 60, 98 posto preminulih je starije od 50", dodao je. Kaže da je osobito važno cijepiti starije. "Svi smo sukladni sa stavom HZJZ-a o trećoj dozi prema kojemu se ona treba primijeniti na imunokompromitirane te na djelatnike u zdravstvu i socijalnoj svrsi. Necijepljeni su rezervoar gdje se virus širi i dolazi do mutacija. I cijepljeni mogu prenijeti virus, ali ta mogućnost je manja", kaže.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook