Prethodni članak
Sljedeći članak

PLENKOVIĆ: 'Pandemija ubrzava. Cilj je pronaći pravu ravnotežu između zdravlja i funkcioniranja ekonomije'

Najgori dan od kad je krenula epidemija i čak 542 nova slučaja zaraze u Hrvatskoj bili su prva tema na današnjoj sjednici Vlade


Najgori dan od kad je krenula epidemija i čak 542 nova slučaja zaraze u Hrvatskoj bili su prva tema na današnjoj sjednici Vlade.

"Danas je najteži dan. Pandemija se, nažalost, ubrzava. Ovo je najveći skok u jednom danu, 179 više nego jučer. Pandemija se ubrzava i u svijetu. Samo jučer je bilo 33.000 novooboljelih", komentirao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković, piše Vijesti.hr.

"Bilježimo zabrinjavajući trend. U 10 dana broj oboljelih je skočio za tisuću, a danas ih je u Hrvatskoj 2200", kazao je dodavši da je koronavirus ozbiljna prijetnja.

"Treba slušati preporuke Stožera, a ne se voditi za politikanskim savjetima", istaknuo je i podsjetio da se bliži jesen i uvjeti koji pogoduju širenju virusa.

"Ljudi će boraviti u zatvorenom gdje je vjerojatnost zaraze veća. Naš je cilj pronaći pravu ravnotežu između zdravlja i funkcioniranja ekonomije. Moramo biti jedinstveni u borbi kao što je to bilo u proljeće, moramo imati povjerenje u građane. Znam da nikome nije ugodno nositi maske, no osobito tamo gdje se ne može ostvariti distanca, to je zaista važno. Gospodarsku aktivnost ćemo održati kao i cijeli svijet. Ali da bi to mogli, potrebna je osobna disciplina. Mala žrtva. Treba izbjegavati velika okupljanja, pa i obiteljska. Pazeći sebe, čuvamo drugog", istaknuo je Plenković dodavši da je ovo bitan trenutak i kroz odgovorno ponašanje treba doprinjeti ekonomskom patriotizmu.

Komentar ministra zdravstva

Ministar Vili Beroš rekao je da je u svijetu broj zaraženih premašio 36 milijuna, a umrlo je više od milijun ljudi.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od bolnica u Zagrebu da povećaju kapacitete za izolaciju covid-19 bolesnika, naveo je Beroš.

"U neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači 21 djelatnik je stavljen u samoizolaciju, a svi pacijenti su zbrinuti", istaknuo je i podsjetio, zbog brojnih upita, da zdravstveni radnici koji su na radnom mjestu zaraženi covidom ostvaruju pravo na 100 posto naknadu plaće.

Kazao je da je današnji skok bio donekle očekivan s obzirom da se širom Hrvatske nalaze manja žarišta koja su uglavnom nastala zbog obiteljskih ili javnih okupljanja te nepridržavanja mjera.

"Sličan trend može se nastaviti i idućih dana, osobito ako se ne bude pridržavalo postojećih mjera. Zato apeliramo na pridržavanje mjera! Ignoriranje respiratornih simptoma je neodgovorno ponašanje. I u slučaju najblažih respiratornih simptoma potrebno je odgovorno se ponašati. U svrhu održavanja gospodarskih aktivnosti Stožer se svakodnevno sastaje s predstavnicima ugostitelja i hotelijera kako bi se nesmetano nastavile aktivnost", istaknuo je Beroš, piše Vijesti.hr.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook