Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković objavio koliko je cjepiva Hrvatska rezervirala, komentirao kreditni rejting i objavio koliko je dodatno novca upućeno u bolnice i gospodarstvenicima

Govoreći o kreditnom rejtingu premijer je rekao: ' 'Pokazali smo da možemo držati korak. Ovo je najkonzervativnija agencija. Sada smo nadomak još jedne stepenice koja bi nas svrstala u investicijski kreditni rejting'


Agencija Moody's podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, iz 'Ba2' u 'Ba1', najvišu razinu u neinvesticijskoj kategoriji, a izmijenila je izglede iz pozitivnih u stabilne.Rejting 'Ba1' još uvijek signalizira ulagačima da agencija smatra kupnju državnih obveznica Hrvatske špekulativnim ulaganjem. Promjena izgleda iz pozitivnih u stabilne sugerira da će agencija u idućim mjesecima zadržati rejting na toj razini. Moody's kao ključne pokretače revizije navodi povećani institucionalni kapacitet i kreiranje politika kako zemlja ulazi u kritičnu fazu pristupanja europodručju, te smanjenu izloženost Hrvatske riziku duga u stranoj valuti. Moody's je od ožujka 2016. godine držao hrvatski kreditni rejting na Ba2, dva stupnja ispod investicijske kategorije, a od tada je samo mijenjao izglede, sa stabilnih u ožujku 2016. na pozitivne u ožujku 2017., a pozitivne u travnju 2019. godine. Druge dvije velike agencije za kreditne rejtinge - Standard&Poor's (S&P) i Fitch, kreditni rejting Hrvatske drže na investicijskim razinama, što su potvrdile i tijekom ove godine, prenosi Index.hr.

Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije

'Pokazali smo da možemo držati korak. Ovo je najkonzervativnija agencija. Sada smo nadomak još jedne stepenice koja bi nas svrstala u investicijski kreditni rejting', kazao je premijer Plenković. 'Politika koju vodimo i snalaženje u ovim kriznim situacijama je izuzetno bitna za sve građane. Ovakve ocjene ljudi koji su daleko od nas, koji nas gledaju strogo, pokazuju da smo na dobrom putu', dodao je Plenković. Krenuo je nabrajati po čemu je jučer bio dobar dan: 'Uputili smo 868 milijuna kuna za nacionalne bolnice. To uključuje novac za Klaićevu, Infektivnu kliniku, bolnicu u Vukovaru. Županijskim bolnicama pušteno je još 600 milijuna kuna. Još jedna odluka koja je kapitalno važna, odlučili smo dati 88,5 milijuna kuna kapitalne pomoću Croatia Airlinesu", kaže.

O cjepivima

'Mi smo u dogovoru s Europskom komisijom zaključili sporazume o kupnji cjepiva unaprijed. Od AstraZenece smo naručili više od 2,7 milijuna doza cjepiva. Kad je riječ o Sanofiju, kroz nekoliko tjedana znat ćemo koliko će biti doza raspoređeno po EU članicama. S Johnsonom smo dogovorili 900 tisuća doza cjepiva. Od Pfizera smo naručili i rezervirali milijun doza cjepiva", kaže Plenković. Većina tih farmaceutskih divova očekuje da će se ona odobriti do siječnja ili veljače. Mi ćemo već tada moći na drugi način gledati na epidemiju", dodao je. 'Dogovorili smo sa sindikatima javnih i državnih službi da se ispuni dogovor postignut u lipnju o povećanjima. U četiri godine povećali smo osnovicu za 18.3 posto, za skoro tisuću kuna. U našem mandatu će minimalna plaća porasti za 904 kune, kaže Plenković.

O mjerama za očuvanje radnih mjesta

'Do sada je pristiglo prijava od 14.000 poslodavaca za 70.000 radnika. Samo kroz naknade ćemo do kraja godine izdvojiti preko osam milijardi kuna. To su po meni sve jako važne odluke, kvalitetne, ohrabrujuće, dobre i koje potvrđuju da smo na dobrom putu", kaže Plenković.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook