Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković o kaznama za nepošteno dizanje cijena: ''Naplatili smo 234.000 eura''


Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu ukupno vrijednu 234.000 eura subjektima koji su se kod uvođenja eura počeli ponašati po nepoštenim poslovnim praksama, piše index.hr.

To će se nastaviti i dalje, rekao je premijer u aktualnom prijepodnevu i naglasio da Vlada nakon toga ima tri arsenala.

To su ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena na neki raniji rok, kazao je, podsjetivši da je Vlada u prošloj godini za građane i gospodarstvo dala tri paketa pomoći vrijedna 3,6 milijardi eura.

Vidjet ćemo kako će se subjekti ponašati, odgovorio je premijer Peđi Gribinu (SDP), čije su pitanje i premijerov odgovor izazvali brojne reakcije, opomene, pa i udaljenje sa sjednice Suverenista Željka Sačića.

Inače, sektor trgovina Hrvatske udruge poslodavaca poslao je priopćenje u kojem poručuju da su "trgovački lanci bez uporišta prozvani za nepravilnosti, manipulacije i varanje potrošača u procesu konverzije".

"Da su te optužbe bile neutemeljene pokazali su rezultati više od 170 inspekcijskih nadzora koji su provedeni u nizu trgovačkih lanaca, a u kojima je pronađen tek manji broj primjera povišenih cijena, što je zanemarivo s obzirom na opseg djelatnosti trgovine u RH", navode u priopćenju.

"S obzirom na navedeno i kontinuiranu reputacijsku štetu koju zbog cijele situacije trpimo, naš je interes zaustaviti trend dezinformiranja javnosti i osigurati istinito informiranje potrošača. Kao što smo već istaknuli, sudjelovanje trgovaca u mehanizmu praćenja cijena podrazumijeva prethodno zajedničko usuglašavanje metodologije usporedbe cijena te partnersku suradnju kojoj neće pridonijeti ultimatumi i neopravdana prozivanja", poručili su iz HUP-a, prenosi index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook