Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković o AstraZeneci: Nastavljamo cijepljenje

Stav je EMA-e da su koristi veće od rizika cjepiva i s te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece. To je stav struke kojeg ćemo mi kao Vlada slijediti, rekao je premijer


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju Dječjeg vrtića "Pušlek" u Mariji Bistrici, nakon čega se obratio novinarima. Uz Plenkovića su u posjetu Mariji Bistrici i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Plenković se osvrnuo na današnji zaključak EMA-e o cjepivu Astra Zenece po kojem bi se neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva. Također je ponovljeno kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga, piše Jutarnji.hr.

- Imali smo sastanak s predstavnicima HZJZ-a i ravnateljem HALMED-a. Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je moguća veza cijepljenja i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi veće od rizika cjepiva i s te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece. To je stav struke kojeg ćemo mi kao Vlada slijediti, kaže Plenković.

Na pitanje o manjoj cijeni cjepiva AstraZenece odgovorio je: - Cijene su određivane u procesu koji nema veze s RH, dogovarane su na razini EK. Cjepiva štite od smrtnog ishoda, od teških oblika bolesti, simptoma, hospitalizacija itd. Tu se ništa nije promijenilo. Kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za neku bolest, normalno je da u procesu cijepljenja milijuna ljudi dolazi do nekih nuspojava. Šaljemo istinite i točne poruke građanima o tome kakvo je to cjepivo.

- Mi smo apelirali i prošli put kad su neke države suspendirale cijepljenje da svaka takva odluka u današnjem svijetu utječe i na stavove građana zemalja gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća svih da se izbore za kredibilitet cjepiva.

- Nastavit ćemo tražiti mogućnost nabave dodatnih cjepiva različitih kompanija. Poslali smo tehničku dokumentaciju s nizom upita za Sputnjik i spremni smo naručiti i to cjepivo. Za zdravstvenu sigurnost je uvijek dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o sigurnosti cjepiva, rekao je Plenković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook