Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković najavio povećanja od nove godine: Minimalac 500, a porodiljski 1.000 eura

Uvodi se i očinski dopust

  • plenković

    Foto: Robert Anic/PIXSELL


Premijer Andrej Plenković danas je u Hrvatskom saboru podnio godišnje izvješće o radu svoje vlade. Najzvučnije iz Plenkovićeva govora je povećanje minimalne plaće koje kreće od 1. siječnja, a premijer je sada rekao o kojem će se iznosu raditi. Plenković je najavio da će od siječnja minimalna neto plaća biti povećana za 350 kuna, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto. Vlada će odluku o tome donijeti u četvrtak, najavio je. Naglasio je kako tim značajnim povećanjem od 10.3 posto za 51.000 zaposlenih vlada minimalnu plaću prvi put podiže iznad 50 posto prosječne neto plaće i iznad 60 posto neto medijalne plaće, prenosi Index

Prije pet godina, podsjetio je, minimalna je plaća iznosila 38 posto od prosječne.Osim povećanja minimalne plaće, Plenković je najavio i da će se povećati iznos roditeljske naknade s 5654 na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje.

“Uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće”, najavio je premijer.

Podsjetimo, uvođenje obaveznog očinskog dopusta, odnosno 10 radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta, najavljeno je početkom ovog mjeseca. Vlada ga je obavezna uvesti zbog Direktive Europske unije o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi. Po ovoj Direktivi, očinski dopust se mora uvesti najkasnije do 22. kolovoza 2022. godine.Rast će i studentske satnice koje će od iduće godine iznositi 29 kuna i 29 lipa, u odnosu na sadašnjih 26 kuna i 56 lipa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook