Prethodni članak
Sljedeći članak

'Planiramo preseliti manifestaciju u samo središte Desinića i proširiti je na izlagače iz cijele županije'

Održana izložba starih sorata jabuka Desinića i okolice


U Dvoru Veliki Tabor proteklog se vikenda održala manifestacija 'Dani jabuka'. Na 7. Danima jabuka organizirane se izložba starih sorti jabuka, edukativne radionice, glazbeni program, izbor najbolje slastice, igraonica za djecu i prigodna eno-gastronomska ponuda. Domaćin, načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin prisjetio se početaka same manifestacije kada su počeli s pet štandova OPG-ova, a danas ih imaju 25. - Planiramo preseliti manifestaciju u samo središte Desinića gdje je veći prostor za sve koji žele doći. Želimo izlagače iz cijele županije, pa i šire. To je način da ljudi koji marljivo rade na našim bregima imaju neku korist od toga – dodao je načelnik.

Mjere za voćare

Manifestaciju je pohvalio i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek. - Voćarstvo kao što je u Slavoniji ili Međimurju teško da se u Zagorju može razviti, prvenstveno zbog konfiguracije terena. Ali naravno, trudimo se biti u korak s ostalim dijelovima Hrvatske pa tako mi svake godine na različite načine pomažemo upravo voćarima. Raspisali smo i Mjeru za pomoć višegodišnjih nasada te smo imali jedan pilot projekt “keep in touch“ mreža koje štite od mraza, vjetra i tuče tako da u dogovoru s Udrugom voćara Krapinsko – zagorske županije svake godine raspisujemo nove mjere kako bi se pomoglo razvoju voćarstva na ovom našem području - rekao je Ferek – Jambrek. Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je da hrvatsko voćarstvo ide u pozitivnom smjeru.– Voćarstvo u Hrvatskoj ima određenih izazova, ali unatrag nekoliko godina imamo dobre pokazatelje. Voće i voćne vrste uzgajaju se na nešto više od 30.000 hektara. Unatrag nekoliko godina čitav niz mjera iz ruralnog razvoja doprinio je tome da se voćnjaci revitaliziraju, da se moderniziraju. I protugradni sustavi, i sustavi za navodnjavanje, i čitav niz novih tehnologija uvode se u voćarstvo. Samim time okrenuli smo da voćarstvo ipak ide u pozitivnom smjeru – kazao je Tušek.

Nagrade

Posjetitelji na manifestaciji mogli su osim u jabučnim delicijama, uživati i u bogatom kulturno – umjetničkom programu u kojem su sudjelovali Pjevački zbor “Đuro Prejac“, KUD Horvatska, Desinićke mažoretkinje, Družba Veronike Desinićke i Kvartet Doma Bidružice. Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela dodijelila je nagrade za najbolje uređeni štand, najbolji novi kolač od jabuka i najbolji tradicionalni kolač od jabuka. Nagradu za najbolje uređeni štand osvojio je 4.a. OŠ Đure Prejca, za najbolji novi kolač od jabuka Pjevački zbor Đuro Prejac, a a za najbolji tradicionalni kolač Društvo vinogradara, vinara i prijatelja dobro vina Barilček. Organizatori manifestaciji bili su Općina Desinić, Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić i ZagorskaSela i Kuburaško društvo Desinićka kubura, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko – zagorska županija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook