Prethodni članak
Sljedeći članak

Petek: ''Da naša Bajka na dlanu zaista to i bude, jako je važna i gastro ponuda, a meso zagorskog purana tu zauzima najvažnije mjesto''

Županijska potpora za uzgoj zagorskog purana


Korisnicima koji su stekli pravo na županijsku potporu za uzgoj zagorskog purana podijeljeni su danas u prostorijama Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije novi Ugovori. Naime, s ciljem poticanja proizvođača na što veći uzgoj autohtone sorte zagorskog purana, koji ima oznaku europskog podrijetla, KZŽ je još 2017. godine krenula s osiguravanjem potpora proizvođačima,

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je kako je na natječaj, koji se provodi već dugi niz godina pristiglo 30 zahtjeva i svi oni udovoljili su kriterijima, a odlukom župana Željka Kolara donesena je odluka o povećanju sredstava te je tako za natječaj izdvojeno ukupno 58.654 eura.

Pročelnica Mihovilić je zahvalila uzgajivačima na tome što su prepoznali i iskoristili priliku za uzgoj zagorskog purana koji je na tržištu prepoznat od strane kupaca. ''Za ovogodišnji natječaj u startu je osigurano 50 tisuća eura, točnije dodjeljuje se 7 eura po kljuniću dok je za certificirane proizvođače predviđeno 10 eura po novoizvaljenom kljunu, s obzirom na to da oni imaju više zahtjeva što se tiče same certifikacije i kontrola. Uvjet za prijavu na natječaj bio je da proizvođači imaju najmanje 100 purića, a maksimalan iznos potpore je do 3,5 tisuća eura, dok za certificirane uzgajatelje to iznosi 10 tisuća eura.'' – rekla je Mihovilić i dodala da će kroz ovu potporu 7882 purića uzgojena i stavljena tržište. Također dodala je kako je jedan od uvjeta da svi koji se javljaju na natječaj moraju imati po puriću minimalno 25 kvadara površine za kretanje.

U ime župana Kolare sve je pozdravila njegova zamjenica Jasna Petek, koja je na početku podsjetila da ove potpore županija dodjeljuje već šest godina. ''Svjesnost o potrebi ekološke proizvodnje i potrebi domaćih i zdravih proizvoda svakim danom sve veća pa samim time je sve veća i svijest ljudi o kvaliteti mesa zagorskog purana. To dokazuje i vaš rad kao i njegova europska zaštita koju nosimo od 2016. godine. Od 2017. godine od kada se provodi ova mjera, Županija je izdvojila nešto više od 470 tisuća eura i potaknuli uzgoj preko 50 tisuća malih purića, što je sigurno velika pomoć proizvođačima da održe svoju proizvodnju te da je razvijaju – rekla je Petek čestitavši svim proizvođačima na njihovom entuzijazmu, trudu i ustrajnosti u razvoju ovog dijela proizvodnje te da će Krapinsko – zagorska županija i svih narednih godina nastojati poticati i podupirati poljoprivrednu proizvodnju na zagorskim bregima. Da naša Bajka na dlanu zaista to i bude, jako je važna i gastro ponuda, a meso zagorskog purana tu sasvim sigurno zauzima najvažnije mjesto'' – zaključila je zamjenica Petek.

Jedan od dobitnika ovogodišnje županijske potpore je certificirani uzgajivač zagorskog purana Mario Filipović, vlasnik OPG-a Filipović. On se također kratko obratio, rekavši kako se uzgojem purana bavi šest godina. ''Na našem smo gospodarstvu napravili i klaonicu za zagorskog purana. Ove godine dobili smo taj poticaj, pa zahvaljujem županiji na potpori od 10 eura po kljunu.'' – rekao je Filipović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook