Prethodni članak
Sljedeći članak

Papina najnovija odluka svidjet će se feministicama, ali ne i konzervativcima

Papa Franjo (84) više je puta rekao da žene imaju važniju ulogu u Katoličkoj crkvi.


Papa Franjo imenovao je prvu ženu na čelo vatikanskog Guvernatorata i to časnu sestru franjevku Raffaellu Petrini, nastavljajući time svoje napore za postizanje veće ravnopravnosti spolova u Crkvi. 

Kako piše HRT, ta će 52-godišnja redovnica, kao glavna tajnica Guvernatorata, biti zadužena za nadzor administrativnih operacija, posebno Vatikanskih muzeja, pošte i policije. Tako će postati najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

Prema informacijama online lista National Catholic Reporter, tu je ulogu tradicionalno obavljao biskup. Upravo zbog toga ovaj Papin potez vjerojatno se neće svidjeti nekim konzervativcima, no svakako će ga pozdraviti feministice, ali i svi kršćani koji razumiju koliko je važno da ravnopravnost spolova zaživi i unutar Katoličke crkve.

Papa Franjo (84) više je puta rekao da žene imaju važniju ulogu u Katoličkoj crkvi.

U siječnju je promijenio zakon kako bi im omogućio da mogu čitati na liturgijama, posluživati na oltaru i dijeliti pričest, ali nije spominjao da bi te promjene jednog dana mogle omogućiti ženama da budu svećenice. U veljači je ženu imenovao podtajnicom biskupske sinode, prvu ženu s pravom glasa u organu koji proučava važna pitanja doktrine.

Papa je 2016. osnovao povjerenstvo zaduženo za proučavanje povijesti žena đakonica tijekom ranih godina Katoličke crkve u procesu koji bi eventualno mogao utrti ženama put do te funkcije danas, nadaju se reformatori. Ali zaključci tog povjerenstva nisu ispunili očekivanja i Papa je za još jednu godinu produljio proučavanje tog pitanja. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook