Prethodni članak
Sljedeći članak

PAJDAŠKO SPREHAJANJE: Zlatni lampaš KUD – u Belec i ‘Pieglanju gouske’

Drugu je nagradu i 4.000 kuna, osvojila Područna škola Martinščina i prikaz ‘Od blata do zlata’, a treću i 3.000 kuna DND grada Zlatara s prikazom ‘Božić’


KUD Belec s prikazom ‘Pieglanje gouske’ pobjednik je ovogodišnjeg Pajdaškog sprehajanja u Zlataru, a za najbolji prikaz nagrađen je Zlatnim lampašem i novčanom nagradom od 5.000 kuna, koju je uručio župan Željko Kolar.

Drugu je nagradu i 4.000 kuna, što je uručila gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, osvojila je Područna škola Martinščina i prikaz ‘Od blata do zlata’, a treću i 3.000 kuna DND grada Zlatara s prikazom ‘Božić’, a uručila ju je Nevenka Gregurić.

 

Stručni žiri činili su Đurđa Drašić, članica Udruge žena Zlatar, Nevenka Gregurić,zapisivačica kajkavske baštine, Martina Belina, djelatnica u Turističkom uredu Turističke zajednice Krapinsko - zagorske županije, Monika Švenda, djelatnica JUO grada Zlatara, Patricija Šarkanj, djelatnica u Turističkom uredu Turističke zajednice područja Zlatni istok Zagorja,  dok je Sprehajanje vodio Dalibor Gršić.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek izrazila je zadovoljstvo što je ove godine na Sprehajanju sudjelovalo više kola nego prtehodnih godina i što su sva dosadašnja događanja, usprkos lošem vremenu zadnjih dana, održana.

 

Izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar čestitao je na sjajno organiziraim 53. Danima kajkavske riječi i kompletnom programu koji je izuzetno bogat i kulturnim i zabavnim i sportskim događanjima. – Tradicija je identitet. Dok god odgajate djecu u duhu identiteta, na neki način ste osigurali i opstojnost. Ova manifestacija ima posebno značenje jer je u velikom dijelu posvećena mladima, i kroz likovne i pjesničke sadržaje i samu pjesmu, a u Pajdaškom sprehajanju sudjeluje i mogo djece i to je zapravo najbitnije od svega. Tko ne poznaje svoju prošlost, ne cijeni je i ništa iz nje nije naučio, nema niti budućnosti. Ovdje u Zlataru se to jako dobro radi. Bitno je da sami cijenimo sebe i vodimo brigu o našoj povijesti i kulturi i onome što su nam ostavili naši roditelji, djedovi i bake i na taj način prema svijetu pokazujemo tko smo i što smo. Ako ćemo se cijeniti sami, ono što je dobro, to će raditi i drugi – rekao je župan Kolar.

 

 

U prikazima starinskih običaja sudjelovali su i KUD Belec s prikazom Čižljek, Vera Koledić s prikazom Krštenje u kategoriji pješaci te Matija Pejić s prikazom Štrajenje, Zdravko Hleb s prikazom ‘Zagorci ideju na more’, Josip Kuharić i ‘Kotlokrpa’, KUD Belec i ‘Cvetnica’, DND Zlatar sa ‘Zagorskom svadbom’ te KUD Lobor s prikazom ‘Štrajenje’.

 

 

 

 

 

Cijelu fotogaleriju s Pajdaškog sprehajanja pogledajte OVDJE

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook