Prethodni članak
Sljedeći članak

[PAJDAŠKO SPREHAJANJE U ZLATARU] Prijavite se, sudjelujte i osvojite vrijedne nagrade

Svi koji će nastupati u kategoriji 'kola' odmah nakon predstavljanja na pozornici dobivaju 1.000 kuna za dolazak, a u kategoriji 'grupe', po 500 kuna


U punom su jeku pripreme za jubilarne, 50. Dane kajkavske riječi u Zlataru, koja će se održati od 20. do 29. rujna. Najpoznatija i najposjećenija etno priredba, odnosno vanjska priredba manifestacije, je Pajdaško sprehajanje, natjecanje u prezentaciji starih zagorskih običaja i zanata, praćeno izložbama tradicijskih zanata, jela i rukotvorina. Ove će se godine Sprehajanje u organizaciji TZ Grada Zlatara i Grada Zlatara održati u subotu 28. rujna od 19 sati. Sudjelovat će pajdaši u prezentaciji starih običaja i zanata, Gradska limena glazba Zlatar, Zlatarske i Belečke mažoretkinje, a u glazbenom programu Grupa Štimung. Voditelj sprehajanja bit će Željko Slunjski.

Na Pajdaškom sprehajanju mogu nastupiti svi koji zadovoljavaju osnovno pravilo, prikaz zagorskih tradicijskih običaja. Ako sudionici nastupaju s kolima ili prikolicom, koje vuče traktor ili neko drugo vozilo, na prikolici mora biti najmanje dvoje ljudi, koji će uz prikaz zagorskog tradicijskog običaja biti prikladno odjeveni u narodnu nošnju. Ako sudionici dolaze u grupi, ona mora sačinjavati najmanje 5 ljudi koji se kreću pješice i predstavljaju neki stari zagorski prikaz, a moraju biti odjeveni sukladno onome što prikazuju. Svi koji će nastupati u kategoriji 'kola' odmah nakon predstavljanja na pozornici dobivaju 1.000 kuna za dolazak, a svi koji će nastupati u kategoriji 'grupe', odmah nakon predstavljanja dobivaju po 500 kuna za dolazak. Stručni ocjenjivački žiri ocjenjuje sve sudionike, a prvenstveno gleda originalnost i izvornost prikazanog, a svaka pajdaška skupina mora imati svoje ime i obasniti kod prijave što će prikazati.

Glavna nagrada iznosi 5.000 kuna i zlatni lampaš, drugo mjesto nosi 4.000 kuna, a treće 3.000 kuna.
Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti osobno u Turističkom uredu Turističke zajednice grada Zlatara (Zagrebačka 3, Zlatar) od ponedjeljka do petka od 10 do 14 sati, na broj mobitela 091/405 0648 ili na e-mail adresu: [email protected] do 24. rujna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook