Prethodni članak
Sljedeći članak

Pacijent sa sumnjom na korona virus smješten u izolacijsku sobu OB Zabok

U zabočkoj bolnici za slučaj pojave korona virusa pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom


Mladić (24), koji je do 1.veljače boravio na poslovnom putu u Kini, u pokrajni udaljenoj čak 570 km od Wuhana, danas u ranim poslijepodnevnim satima primljen je u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana, u posebno pripremljenu izolacijsku sobu, koja je uređena za osobe pod sumnjom u novi smrtonosni virus, kako bi mu se uzeli brisevi i testiralo ga se na korona virus.

Kako smo već pisali, nalazi bi mogli biti poznati već večeras, a najkasnije sutra ujutro. Krv i brisevi grla se šalju na analizu u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, gdje će se utvrditi radi li se o korona virusu ili nekoj drugoj infekciji. Ako nalaz bude negativan, mladić će biti pušten kući, a ako bude pozitivan, onda ide direktno na liječenje u Kliniku Fran Mihaljević. Njegovi roditelji nalaze se u kućnoj izolaciji i do nalaza se jednom dnevno moraju javljati epidemiologu.

Kako je već ranije obavijestio Stožer civilne zaštite KZŽ, zdravstvene ustanove na području Krapinsko – zagorske županije su spremne, ukoliko dođe do pojave korona virusa, a sve prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. U tu svrhu, pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te su zdravstvene ustanove osigurale potrebnu opremu i razradile protokole postupanja.

Stožer napominje i slijedeće:


1. Osoba koja je unutar prethodnih 14 dana boravila u Kini ili je bila u kontaktu s oboljelim od upale pluća uzrokovane korona virusom, treba se javiti nadležnom epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije na broj telefona 091/510 31 65 ili 099/24 55 545 radi dobivanja daljnjih uputa.

2. U slučaju da takva osoba u narednih 14 dana razvije simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje i otežanog disanja, ne treba otići svom liječniku, niti u Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, niti u bolnicu, nego treba odmah, telefonski obavijestiti nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije na broj telefona 091/510 31 65 ili 099/24 55 545. Takva osoba će biti prevezena vozilom hitne medicinske pomoći koje je namijenjeno samo za te potrebe te će biti zbrinuta u zdravstvenoj ustanovi koja ispunjava uvjete za prijam oboljelog.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook