Prethodni članak
Sljedeći članak

Pacijent iz Zagorja s koronom se bori nevjerojatnih 6 mjeseci

Obiteljska liječnica dr. Dijana Ramić Severinac, koja ima ordinaciju u Krapini, ispričala je neobični slučaj 55-godišnjeg pacijenta


Obiteljska liječnica dr. Dijana Ramić Severinac, koja ima ordinaciju u Krapini, ispričala je neobični slučaj 55-godišnjeg pacijenta koji se već šest mjeseci bori s koronavirusom, a priča započinje početkom travnja kada se on telefonski javio i rekao da ima simptome za koje misli da bi mogli biti znakovi korone.

"Slično se osjećala i njegova supruga, a pokazalo se da su oboje pozitivni na koronavirus", ispričala je za Jutarnji list obiteljska liječnica.

"Nakon četiri tjedna izolacije, ponovo je testiran i bio je negativan. No, ubrzo je došao u ordinaciju i požalio da se ne osjeća dobro, da je stalno umoran, da kad nešto radi brzo se umori, da ga 'bole pluća'... Učinjen mu je rendgen i vidjelo se da ima upalu pluća", priča liječnica, dodajući da ju je to šokiralo jer je prošlo gotovo dva mjeseca od prvih simptoma. Ona potvrđuje sve češće primjere da covid-19 može imati velikih i dugotrajnih posljedica na zdravlje mjesecima nakon što pacijent više nema virus.

No, on nije jedini, jer mnogi, čak i zdravi i mladi ljudi tjednima se, a neki i mjesecima, žale na kronični umor, kašalj, nesanicu, opadanje kose, kratki dah, glavobolje, bolove u mišićima..., zbog čega ne mogu normalno funkcionirati, ali ih se više ne vodi kao Covid bolesnike pa budu s novim dijagnozama izgubljeni u zdravstvenoj administraciji. No, sve je više liječnika koji upozoravaju na tzv. long Covid pacijente, odnosno "dugotrajne kovid pacijente" koji bi morali dobiti upravo takvu dijagnozu.

"Mi zasad u bolnici nemamo takvih podataka jer kad netko više nije pozitivan, nije covid pacijent, kaže prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević".oticima, ali pomaka nije bilo i na kraju je završio na liječenju u Klinici na Jordanovcu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook