Prethodni članak
Sljedeći članak

Država još nije raspisala natječaj preko kojeg se plaćaju obroci za siromašne učenike!

U ovim trenucima još uvijek nije riješeno pitanje financiranja školskih obroka za siromašnu djecu diljem Hrvatske


Škola je počela prije mjesec dana, a u ovim trenucima još uvijek nije riješeno pitanje financiranja školskih obroka za siromašnu djecu diljem Hrvatske, doznajemo Telegram.

Telegramu su potvrdili iz Ministarstva rada koje je zaduženo za ovaj natječaj. Na konkretno pitanje zašto problem još nije riješen, iz ministarstva Josipa Aladrovića u podugom birokratskom odgovoru, ukratko, tvrde kako se trenutno oko nekih detalja konzultiraju s Europskom komisijom pa zato sve kasni. Najavljuju i da će natječaj težak 25 milijuna kuna raspisati sredinom listopada te da će potrošen novac retroaktivno vratiti osnivačima škola.Sve je ovo kašnjenje, ispostavilo se u praksi, izazvalo priličnu konfuziju među školama i njihovim osnivačima, odnosno gradovima i županijama.

U školskoj godini 2016./2017. financiran je obrok za 13.746 djece u riziku od siromaštva u 330 osnovnih škola; taj se broj iduće godine gotovo udvostručio i narastao na 26.887 djece iz 467 škola. U školskoj godini 2018./2019. broj opet raste, i to na 29.352 djece iz 416 škola, piše Telegram.

Valja spomenuti i kako su do prošle školske godine gradovi i županije za financiranje obroka u svojima školama mogli dobiti između 200.000 i 1,5 milijuna kuna iz fonda FEAD. Međutim, prošle su školske godine sredstva po jednom prijavitelju umanjena na maksimalnih milijun kuna, što je nekim osnivačima škola izazvalo probleme. U Karlovačkoj su županiji, primjerice, prošle školske godine prvašići izbačeni iz projekta podjele obroka

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook