Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovaj vikend na Bajerima: Lidija Bačić, desetak tisuća štrukli i stotinjak raznih vina


Živo će biti ovog vikenda na popularnim bedekovčanskim Bajerima, gdje se kroz tri dana održavaju čak tri popularne zagorske manifestacije. Riječ je o 54. Sajmu i izložbi zagorskih vina, 13. izdanju Štruklijade te 54. festivala Igrajte nam mužikaši, a cjelokupni program predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije, odražnoj upravo na Bajerima.

- U petak imamo Sajam vina, u subotu Štruklijadu, a u nedjelju Igrajte nam mužikaši. To je jedan vrhunski eno, gastro, muzički spektakl koji nas čeka ovog vikenda na Bajerima. Nagrađenih vina ukupno imamo više nego Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka županija zajedno. To je samo dokaz kvalitete vina koju će posjetitelji moći probati ako ovog vikenda dođu na Bajere. Prezentirat će se ovdje na Trgocentrovom kiosku i autohtone zagorske sorte, poput klanječkog sokola, a moći će se i razgovarati s enolozima. Pozivam zagorske vinare, profesionalce i hobiste, da dođu, jer svu tu priču radimo upravo za njih – rekao je Kolar.

Također, župan je posebno pozvao sve i na subotnju Štruklijadu. – Četrnaest izlagača nudit će desetak tisuća štrukli, a dvoje njih će peći štrukle na licu mjesta. Također, moći će se probati i purica s mlincima. Praktički, imamo zaokružen čitav menu: purica kao glavno jelo, mlinci kao prilog, te štrukli kao desert, naravno, sve to uz naša vrhunska vina – rekao je Kolar.

Načelnik Općine Bedekovčine, Darko Ban, posebno je naglasio zadovoljstvo činjenicom što će se po 54. puta na Bajerima održati festival 'domaće mužike'. – Ove godine imamo 18 novih pjesama koje su vrlo kvalitetne pa vjerujem da će naši posjetitelji biti itekako zadovoljni. Pokazalo se da ulaganje u ovaj festival, njegovo jačanje i širenje, doprinosi našim Zagorcima i inspirira ih za stvaranje sve boljih i boljih kompozicija. Kvaliteta se povećava svake godine – rekao je Ban o festivalu, čiji službeni dio počinje u nedjelju u 17 sati, nakon čega slijedi nastup i promocija CD-a Andrije Kosa s Carpona bandom, te potom zabavni program uz sastav Zvuci Zagorja.

Što se tiče glazbenog programa kroz ostale dane, najavio je načelnik Ban, u petak od 22 sata nastupa Lidija Bačić, a u subotu Učiteljice. No, načelnik ističe kako su se pobrinuli i za to da program bude prilagođen svim generacijama. – I ove godine smo za najmlađe pripremili zabavni park Adria, na jezeru će moći pogledati kazališnu predstavu, a Savjet mladih pripremio je i niz radionica – najavio je načelnik Ban.

Što se tiče samog Sajma i izložbe zagorskih vina, predsjednica udruge Vino Zagorje, Jasminka Šaško, naglasila je kako je prikupljeno nešto više od stotinjak uzoraka vina. -Moram istaknuti kako su naši vinari ponovno postigli jako dobre rezultate. Unatoč lošim vremenskim prilikama i nepogodama koje ih prate, oni konstantno dižu kvalitetu svojih vina. Imamo tri velika zlata, 28 zlatnih, 54 srebrne i svega nekoliko brončanih medalja te jedno priznanje – rekla je Šaško te podsjetila kako će, već po tradiciji, dio vinara izložiti svoja najbolja vina, a da će posjetitelji moći kušati i sva vina koja su pristigla na ocjenjivanje.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, Sanja Škrinjar, najavila je Štruklijadu. – Ove godine imamo četrnaest izlagača, od toga dvije srednje škole, Zabok i Pregrada te Osnovnu školu Brestovec Orehovečki. Od 17.30 sati imat ćemo gastro show pod motom 'Mladost protiv iskustva', u kojem će srednje škole 'odmjeriti snage' s gospođom Božicom Lacković i Zdenkicom Ljubić, dugogodišnjim natjecateljicama Štruklijade, koje su izvrsne poznavateljice izrade štrukli – rekla je Škrinjar te dodala kako će se za dobar ugođaj čitavo vrijeme brinuti i popularni 'Črleni lajbeki'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook