Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorenje izložbe „Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru“

U srijedu, 27. listopada s početkom u 18 sati


U srijedu, 27. listopada s početkom u 18 sati, u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću održat će se otvorenje izložbe „Čuvari etnografske baštine u Velikom Taboru“.

Ovom izložbom bit će predstavljena Etnografska zbirka Dvora Veliki Tabor u kojoj se nalaze predmeti tradicijskog seoskog domaćinstva te seoskog gospodarstva s područja Hrvatskog zagorja, ponajprije iz desinićkog i pregradskog kraja. Posjetitelji će biti upoznati s nastankom navedene zbirke u Velikom Taboru te njenim sakupljačima i donatorima. Predstavit će se osobe te ustanove koje su brinule, ili i dalje brinu o etnografskim predmetima. Izložba govori o povijesti Velikog Tabora u drugoj polovici 20. stoljeća tj. o njegovoj namjeni i korisnicima koji su ujedno vodili brigu o etnografskim predmetima. Njome je prezentirano razdoblje od sredine 70-ih godina 20. stoljeća kada su umirovljeni učitelj Josip Štimac i naivni umjetnik Ivica Špoljar u dvorcu započeli s organiziranjem izložbi etnografskog materijala iz Špoljarove bogate privatne kolekcije.

Posjetitelje se, putem izložbenih panoa na hrvatskom i engleskom jeziku, upoznaje s osnivanjem Zavičajnog muzeja općine Pregrada u Velikom Taboru početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Također, njome se rasvjetljava razdoblje kada su dvorcem upravljali Turistički savez općine Pregrada te Društvo Veliki Tabor iz Desinića. I na kraju, izložba otkriva kakvo je stanje Etnografske zbirke od 2003. godine pa sve do danas kada brigu o predmetima vodi stručno osoblje Muzeja Hrvatskog zagorja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook