Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvoreni Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju: 'Učenici uče od masterchefova'


U Termama Tuhelj u srijedu prijepodne otvorena je manifestacija 'Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju', u okviru koje su posebno predstavljene aktivnosti i ciljevi Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čiji se novi prostori grade u sklopu dogradnje i rekonstrukcije Srednje škole Zabok. Nakon samog otvorenje sajma i predstavljanja projekta ReCeZa, održava se i okrugli stol na temu 'Održivo poslovanje ugostiteljstva', a na rasporedu je i radionica o uvođenju eura i utjecaju na turizam, kao i predstavljanje OPG-ova.


Župan Željko Kolar ovu je prigodu iskoristio kako bi još jednom naglasio važnost projekta Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. – Mi ćemo ovim projektom poboljšati uvjete rada Srednje škole Zabok, što je izrazito bitno za strukovno obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu, ali isto tako ćemo napraviti jedan iskorak u smjeru kojeg do sada nismo imali, a to je cjeloživotno obrazovanje. To će biti jedna spona između gospodarstva i obrazovnog sustava, a imat ćemo i jednu novu ponudu, Akademis, kojom ćemo omogućiti učenicima da se kroz praksu i učenje pripreme za tržište rada. Mi smo svi partneri i na ovom sajmu predstavljamo jednu prekrasnu priču koja će nas pratiti sljedećih desetljeća koja su pred nama jer u ovom sustavu obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, kad naš Centar počne raditi, više ništa neće biti isto – rekao je Kolar dodavši da je upravo kvaliteta Srednje škole Zabok, koja ima drugi najbolji rezultat u Hrvatskoj, upravo razlog što je Zabok, odnosno, Krapinsko – zagorska županija, dobila čast da bude Regionalni centar kompetencije za čitavu sjevernu Hrvatsku.


Ravnateljica Srednje škole Zabok, Draženka Jurec, naglasila je kako se radi o prvom sajmu turizma i ugostiteljstva u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok te izrazila veliko zadovoljstvo s odazivom, kao i s aktivnostima. – Tu je nešto za sadašnjost, naši mentori iz poduzeća, naši poslodavci, naši profesori, ali ima i puno toga za budućnost naših učenika, od natjecanja, radionica i susreta s našim vrhunskim masterchefovima, od kojih su naši učenici dobili mnogo znanja i iskustva koja će primijeniti u svom daljnjem obrazovanju. Također, sudjeluju i naši OPG-ovci iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, a održavaju se i dva važna okrugla stola i za svakog se može naći ponešto. Kao što sam napomenula, ovo je prvi sajam turizma u Zagorju, bit će još tri, a mi se najviše veselimo onom posljednjem, četvrtom, jer vjerujemo da će u prosincu iduće godine on biti održan u novim, uređenim prostorima Regionalnog centra, koji bi do tad trebao biti u potpunosti dovršen – najavila je ravnateljica Jurec.

Voditeljica Regionalnog centra Veronika Kolman naglasila je kako je ova manifestacija dobra prilika da se predstavi i sam Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu te je najavila kako sutra posjetitelje i sudionike očekuje malo zabavniji dio programa. – Sutra će biti međunarodno natjecanje učenika, dolaze nam i predstavnici učenika i profesora iz drugih zemalja, a očekujemo i natjecanje pod vodstvom chefa Tomislava Špičeka i vjerujem da će to biti vrlo zabavno. Natjecanje će se moći pratiti i putem live streama na You Tube kanalu Regionalnog centra Zabok. Također, ovdje svoje proizvode predstavlja i dvadesetak OPG-ovaca, jer naš cilj je i povezati se s OPG-ovima, koji su također važni za naš turizam – rekla je Kolman, dodavši kako je zadovoljna s tijekom radova na izgradnji Regionalnog centra, koji teku po planu.


Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta istaknula je kako je Hrvatskom zagorju itekako važno da se kroz Regionalni centar kompetentnosti promišlja o budućnosti turizma. – Jučer su bile dvije najvažnije teme, a to je svakako kompetentna radna snaga u turizmu i održivost. Te dvije stvari su neminovno povezane jer ako razmišljamo o održivosti, onda moramo svakako razmišljati i o lokalnom stanovništvu, kao i o radnoj snazi – istaknula je Udovičić.

Manifestacija „Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju“ provodi se unutar projekta  „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“ ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook