Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena Hiža vinove loze: Interpretacijski centar kao dio cjeline u kojoj se prezentira bogata radobojska povijest

Završena je prva faza, građevinski dio i opremanje, projekt vrijedan 2 ,7 milijuna kuna. U drugoj fazi slijedi opremanje degustacijskog centra


U Radoboju je danas svečano otvorena Hiža vinove loze, a u sklopu otvorenja upriličena je i izložba likovnih uradaka Udruge likovnih umjetnika iz Zagreba Fortuna – ART.

Radi se o projektu koji je od izuzetno velike vrijednosti za Općinu Radoboj, rekao je načelnik Anđelko Topolovec na otvorenju. – Radi se o interpretacijskom centru u kojem dominira stvar po kojoj smo najpoznatiji u svijetu, a to je okamina vinove loze, starosti 12 do 14 milijuna godina. Ono što je najvažnije jest da smo revitalizirali cijeli ovaj prostor, u kojem je Hiža vinove loze, Muzej Radboa i Centar za prirodu Zagorje. Sve je to bilo derutno i ruševno, a kroz ove projekte koje smo proveli, osim reviltalizacije centra Radoboja, imamo nekoliko hvalevrijednih interpretacijskih centara, u kojima prezentiramo svu našu bogatu povijest – rekao je načelnik Topolovec.

Što se Hiže vinove loze tiče, završena je prva faza, građevinski dio i opremanje, projekt vrijedan 2 ,7 milijuna kuna. U drugoj fazi slijedi opremanje degustacijskog centra, koji će služiti za prezentaciju i rpomociju autohtonih vinskih sorti i domaćih vinara. – Dokumentacija je spremna, i čekamo raspisivanje natječaja na koji bismo s emogli prijaviti – kaže Toplovec.

Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa, pojasnila je da je interpretacijski centar posvećen vinu, grožđu i proizvodima od grožđa. - U ovom prostoru može se vidjeti kako se nekad obrađivalo i kultiviralo vino, koji su sve ili predmeti za vino, kakve su se vrste čaša i vrčeva upotrebljavale te koji su običaji vezani za vino, poput Vincekovog i Martinja – kaže ivana Hazulin Pospiš, dodajući da udruga Fortuna – ART nakon izložbe, Hiži vinove loze poklanja svoje uratke kao uspomenu na odličnu suradnju.

-Radoboj je poznat po okamini lista vinove loze, jedinstvena je u Europi, jer je pronađena u radobojskom sumporokopu, i najstarija je okamina ove vrste u Europi, starosti 12 do 14 milijuna godina. Original se nalazi u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, ovdje je replika, a dali smo je povodom otvorenja Hiže vinove loze uvećati, da dominira ovim prostorom – dodala je Hazulin Pospiš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook