Prethodni članak
Sljedeći članak

Oštećena i bolnica u Bistri, preseljeno 46 malih pacijenata koji boluju od cerebralne paralize

Neki pacijenti, oni s težim oblicima bolesti i oni vezani za kisik, ostali su u Bistri, i to u dijelovima bolnice koje statičari smatraju sigurnima


Među brojnim objektima oštećenima u potresu je i bolnica za najteže dječje bolesti u Gornjoj Bistri, koja je odavno neadekvatna i vapi za trajnim rješenjem. No, dok se to ne dogodi, polovina malih pacijenata već je premještena u specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić Gradu, a ostali moraju i dalje biti u Bistri, u onim dijelovima bolnice koji nisu previše oštećeni, javlja HRT.

Preseljenje 46 malih pacijenata koji boluju od cerebralne paralize nije bilo toliko teško jer s njima su u Ivanić Grad stigli i djelatnici bolnice u Bistri. Uz poznato okružje, medicinske sestre kažu, sve je lakše.

- Ono što je dobro za njih je osoblje koje radi kontinuirano s njima, osoblje koje se emocionalno vezalo za njih, kaže Katica Rimac, medicinska sestra, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

A uz poznato osoblje, u specijalnoj bolnici za kožne bolesti Naftalan uvjeti su, kažu djelatnici, nemjerljivo bolji.

- Radi se o tome da smo mi ustupili jedan kat, 46 kreveta, pružamo uz to i uslugu prehrane i svaku drugu pomoć koja ima bude eventualno potrebna, rekao je Goran Maričić, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Ivanić-Grad.

Ipak, neki pacijenti, oni s težim oblicima bolesti i oni vezani za kisik, ostali su u Bistri, i to u dijelovima bolnice koje statičari smatraju sigurnima. No, nedavni potres potpuno je razrušio bolnicu koja je godinama smještena u neadekvatnom prostoru - dvorcu Oršić iz 18. stoljeća.

- Bolnica će moći funkcinirati, naravno, pod otežanim uvjetima. Povući ćemo ih u prostore bolnice koji nisu sa žutom oznakom i koji se mogu koristiti, međutim ti potresi su napravili što su napravili i mi moramo razmišljati o nekom novom objektu, novoj bolnici za ovu djecu, kaže Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra za HRT. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook