Prethodni članak
Sljedeći članak

Osnovan zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika

Za predsjednika je izabran Božidar Brezinščak Bagola


Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika osnovan u subotu u Klanjcu, nastavit će četvrtstoljetnu tradiciju Hrvatskozagorskoga književnog društva. Novoosnovani Ogranak nastavit će tradicionalne prepoznatljive aktivnosti: nakladničku djelatnost, izdavanje zbornika književnih uradaka, suradnju u izdavanju časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje te dodjeljivanje godišnje Nagrade “Rikard Jorgovanić” za najbolju objavljenu knjigu.

Deseti Ogranak DHK u Hrvatskoj

Nakon Istarskog, Riječkog, Zadarskog, Splitskog, Stonskog, Sisačko-moslavačkog, Čakovečko-varaždinskog, Podravsko-prigorskog te Slavonsko-baranjsko-srijemskog, novoosnovani Krapinsko-zagorski ogranak je deseti Ogranak DHK u Republici Hrvatskoj. Na prijedlog inicijativnog odbora za predsjednika Ogranka izabran je Božidar Brezinščak Bagola, a uz predsjednika u Upravni odboru izabrani su i Hrvoje Kovačević, Ivica Glogoški, Nenad Piskač, Vera Grgac, a tajnica će i dalje biti ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, Snježana Horvatin.

Predsjednik Ogranka Božidar Brezinščak Bagola uvjeren je kako će osnivanje Ogranka DHK značiti velik iskorak naprijed, ponajprije u strukovnom i organizacijskom pogledu, a ponajviše u estetskim stvaralačkim nastojanjima. – Svojim prilozima u budućim zbornicima morat ćemo se dokazivati i uspoređivati sa sličnim edicijama ostalih devet ogranaka. Vjerujemo da će idućih mjeseci brojni članovi-suradnici, dosadašnji članovi Hrvatskozagorskog književnog društva, koji ispunjavaju uvjete, podnijeti molbe za prijem u članstvo Društva hrvatskih književnika (DHK) ili Društva hrvatskih pisaca (DHP) te ćemo i brojčano osnažiti naše djelovanje i značenje u kulturnom uzdizanju Krapinsko-zagorske županije i cijeloga Hrvatskog zagorja. Nije na odmet i ovom prilikom spomenuti da smo jedna od rijetkih hrvatskih regija koja se može pohvaliti knjigom nad knjigama – Enciklopedijom Hrvatskog zagorja, ali i jedinstvenim književno-turističkim vodičem – Književnim stazama Hrvatskog zagorja – rekao je Bagola.

„Zagorci su genetski radišni i talentirani ljudi'
Osnivačkoj Skupštini prisustvovali su brojni uzvanici među kojima su bili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić, tajnik Marko Gregur te predsjednici ogranaka iz Pule, Rijeke, Zadra, Koprivnice, Đakova i Siska.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić sretan je s osnivanjem Krapinsko-zagorskog ogranka Društva. – Danas je osnovan 10, ogranak Društva hrvatskih književnika i jako sam sretan zbog toga, jer ovdje ima mnogo izuzetno kvalitetnih pisaca. Oni imaju platformu da svoj rad plasiraju i preko Društva književnika, ali su oni utoliko tu značajniji jer mogu pomoći onima koji tek traže svoj put i tu je jedna posebna zadaća ogranka da potiče književno stvaralaštvo, općenito život književnosti i hrvatski jezik na području na kojem djeluju. Zagorci su genetski radišni i talentirani ljudi, čudo bi bilo da ovdje nema puno kvalitetnih pisaca – rekao je Krilić.Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek zadovoljan je da je sjedište Ogranka u Klanjcu, gradu bogate povijesti i kulture.

– Nakon dvadeset godina uspješnog rada Hrvatskozagorskog književnog društva oni su na neki način prerasli svoju početnu inicijativu radi čega se ono osnovalo. Mnogi od njih su napredovali i postali članovi Društva hrvatskih književnika i ja bih rekao da je to jedan normalan slijed da se osnuje Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika sa sjedištem u Klanjcu. Mislim da i oni koji su osnovali Hrvatskozagorsko književno društvo prije dvadeset godina nisu slučajno odabrali Klanjec za svoje sjedište jer je Klanjec grad bogate povijesti i kulture. Čvrsto vjerujem da će i ovaj krapinsko-zagorski ogranak isto toliko dobro kao što je radilo Hrvatskozagorsko književno društvo i da se, što se samog stvaralaštva tiče, ništa neće bitno promijeniti te da će biti jedan od najaktivnijih ogranaka u Republici Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Brlek. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook