Prethodni članak
Sljedeći članak

Osmom izmjenom i dopunom prostornog plana Zaboka osim podvožnjaka Zabok dobiva i nadvožnjak

Tako će se, po riječima gradonačelnika Ivana Hanžeka, već za godinu ili dvije otvoriti još jedan prijelaz preko željezničke pruge, nadvožnjak, upravo zbog školaraca i planirane dogradnje nove osnovne škole


Gradski vijećnici Zaboka prihvatili su 8. Izmjene i dopune Prostornog plana Zaboka kojim Zabok osim podvožnjaka kod Obrtničkog doma iz Ulice Matije Gupca vodi u Ulicu 103. brigade, a gdje je, kako je poznato zatvoren željezničko – cestovni prijelaz, predviđa i nadvožnjak.

 

 Kako je objasnio pročelnik Nenad Miletić 'Vezano uz analizu stanja prometa u Zaboku jedna od opcija, osim premošćivanja problema koji  je nastao na liniji ulica Matije Gupca i 103. brigade s obzirom da je zatvoren postojeći ŽCP gdje imamo već predviđeno rješenje podvožnjaka nametnula se  potreba nekakvog budućeg prijelaza u poziciji Đačkog puta do Ulice Matije Gupca preko željezničke pruge znači prema naselju Lug, objasnio je pročelnik Miletić. Riječ je o nadvožnjaku, a kako bi se moglo pristupiti daljnjim aktivnostima nužno je i da taj prijelaz uđe u  prostorni plan. To su ključne buduće prelaznice željezničke pruge u cestovnom prometu.

 

 

Tako će se, po riječima gradonačelnika Ivana Hanžeka, već za godinu ili dvije otvoriti još jedan prijelaz preko željezničke pruge upravo zbog školaraca i planirane dogradnje nove osnovne škole. U cilju rasterećenja cestovne mreže središta grada Zaboka i željezničko - cestovnih prijelaza, a u kontekstu dugoročnog razvoja cestovne mreže izradom VIII. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zaboka planira se i omogućava izgradnja novog cestovnog spoja između Ulice Matije Gupca i Đačkog puta, zajedno s prilaznim prometnicama. Planirani spoj obuhvaća izgradnju deniveliranog prijelaza preko  željezničke  pruge čime bi se povezala županijska cesta Ž2264 i državna cesta D 1 odnosno Prilaz dr.  Franje Tuđmana na jugu i Ulica Matije Gupca na sjeveru. ‘Uzimajući  u obzir konfiguraciju terena i položaj željezničke pruge u odnosu na cestovnu mrežu, željezničko - cestovni prijelaz moguće je izvesti u varijanti nadvožnjaka, odnosno tako da pruga ostaje na razini 0, a Dački put se povezuje na razini +1. Prilaznim prometnicama Đački put spaja se, sa sjeverne strane željezničke pruge s Ulicom Matije Gupca iz pravca Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog uz gradsko groblje, a s južne strane željezničke pruge sa Županijskom cestom Ž2195 neposredno  prije Željezničko - cestovnog prijelaza Tršinski. Predloženim rješenjem smanjuje se prometno opterećenje u središtu grada te duljina i vrijeme putovanja osobito za korisnike istočnog dijela Grada Zaboka. Također, omogućuje se preusmjeravanje prometa sa sjevernog dijela grada na buduće planirana parkirališta na području Vodovodne ulice čime bi se značajnije destimulirao tranzitni promet kroz središte grada. Spoj Đačkog puta osobito je važan ako se sagleda dugoročan koncept razvoja prometnog sustava Grada Zaboka kroz izgradnju novog, sjevernijeg čvora  na autocesti A2 te izgradnja brze pruge Zagreb – Beč, objašnjeno je.

 

 

Uz to, gradonačelnik Ivan Hanžek istaknuo je da se ovim Izmjenama i dopuna prostornog plana pristupilo stoga što ima čitav niz poduzetničkih investitora koju su, nažalost, zbog ranijih zakonskih obveza u izradi detaljnih planova sada ograničavajući faktor u gospodarskoj zoni, a tu je i čitav niz zahtjeva građana da im se uvrsti zemljište u građevinsko područje. 'Konkretno, možemo reći, u posljednje vrijeme građevinsko područje se širi jer smo ranije imali stav da ne širimo građevinska područja koja nisu izgrađena u punoj mjeri. Na svu sreću s 2900 domaćinstava mi smo narasli u ovom trenutku na 3300, s 8300 na 9300 stanovnika što znači da se Zabok širi i grade se novi objekti, ima potreba za gradnjom, ali zato i s određeni izmjenama, rekao je gradonačelnik Hanžek ističući da je ova izmjena najviše vezana za buduće rješavanje prometnih problema koji su izvjesni u narednih godinu do dvije godine dana i s obzirom da potencijalna rješenja koja su proizašla iz prometne studije za područje grada Zaboka, koja je završena, mora se ići na izmjene koje će omogućiti projektiranje i gradnju takvih objekata. Također, istaknuo je gradonačelnik Hanžek, tu je i širenje zahtijeva gospodarstva što je Gradu važno jer tako dobiva nova radna mjesta, komunalnu naknadu, razvoj i mjesto na karti. 'Nadvožnjak preko željezničke pruge još je jedan prijelaz plus, a ovih dana bit će objelodanjena i Prometna studija Grada Zaboka, rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook