Prethodni članak
Sljedeći članak

OŠ LIJEPA NAŠA PROSLAVILA ROĐENDAN Načelnik: 'Vidim sebe u prekratkoj trenirci i šarenoj vestici kako skačem po školi'

Osnovna škola Lijepa naša proslavila 185. rođendan


Foto: Bivši učitelji

U petak je u Osnovnoj školi Lijepa naša svečano obilježena 185. godišnjica organiziranog školstva u Tuhlju. U prostoru školske sportske dvorane okupio se, u skladu s epidemiološkim uvjetima, lijepi broj sadašnjih i nekadašnjih učitelja te uzvanika među kojima i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ Mirjana SmičićSlovenec i načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja.
Ravnateljica Snježana Romić pozdravila je prisutne naglasivši važnost jubileja kojeg škola obilježava te zahvalila svim bivšim ravnateljima i učiteljima na predanom radu i doprinosu razvoju tuheljskog školstva. Plaketu za učenicu generacije primila je Martina Tušak, učenica 8. razreda. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici s glazbenim i recitatorskim točkama, a nastupila je i Lea Tušak, mlada zagorska pjevačka nada, bivša učenica tuheljske škole.

Monografija „Tuheljske školske kronike“
Središnji dio programa pripao je promociji monografije „Tuheljske školske kronike“ autora Davora Žažara izdane povodom185. godišnjice tuheljskog školstva. Monografiju je predstavila Vlasta Horvatić-Gmaz, dugogodišnja urednica časopisa „Hrvatsko zagorje“, naglasivši kako knjigapredstavlja povijesnu, baštinsku vrijednost, ali načinom na koji je pisana također donosi i jednu emotivnu notu. Autor Davor Žažarosvrnuo se na same početke školstva u Tuhlju, kada su mnogi sredinom 19. stoljeća smatrali da je škola nepotrebna jer „tko će nam na polju raditi, ako budu svi gospoda?“. Izdavanje monografije omogućili su Ministarstvo odgoja i obrazovanja, Krapinsko -zagorska županija te Općina Tuhelj, a kako ona izgleda mogli su se uvjeriti svi nazočni koji su je dobili na dar.

Načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja prisjetio se svojih đačkih dana u tuheljskoj školi:
– Bilo mi je izuzetno drago kad sam danas vidio svoje bivše profesorice, emocije su me vratile u djetinjstvo. Kad stojim ovdje vidim se kao dječak u prekratkoj trenirci i šarenoj vestici koja mi je isto bila prekratka jer sam prenaglo izrastao. Imao sam velike uši, bio jako žut te sam beskrajno trčao i skakao po školi. Iako sam bio odličan učenik, moje ponašanje baš nije bilo u skladu s postignućima u obrazovnom dijelu. Kasnije sam odabrao vojno zanimanje pa sam i taj odgojni dio doveo u red što me i dan danas krasi – rekao je načelnik Hercigonja.
– Snaga naše male zajednice su ljudi, a svi ti ljudi su svoje prvo obrazovanje i odgoj stekli u ovoj školi. Mnoge generacije su izašle iz ove škole, mnogi učitelji su ih podučavali na čemu im od srca zahvaljujem. Iz ove škole izašlo je mnogo generacija različitih zanimanja, a svima je zajedničko da su iz škole izašli kao dobri i čestiti ljudi, što je zasluga tuheljskih učitelja – rekao je Hercigonja čestitavši školi jubilej.

Zahvalnica

U ime Krapinsko-zagorske županije Zahvalnicu OŠ Lijepa naša ravnateljici Snježani Romić uručila je zamjenica župana Jasna Petek: – 185 godina školstva u maloj sredini je velik praznik. Danas slavimo 185 godina predanog rada, prije svega učiteljica i učitelja, svih đaka i roditelja te svih koji su doprinijeli da škola u Tuhlju185 godina vrlo uspješno djeluje. Škola Tuhelj je danas jedna vrlo otvorena škola koja poštuje različitosti, njeguje znanje, radoznalost, potiče kreativnost. Ova škola, zahvaljujući ravnateljici i njenom timu njeguje dječju participaciju, dječja prava, Građanski odgoj i zaista je jedan svijetli primjer u tom području. Svim učiteljima, učenicima, roditeljima i mještanima želim sretan Dan škole – rekla je zamjenica župana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook