Prethodni članak
Sljedeći članak

U poznatim kozmetičkim proizvodima nađen benzen. Može izazvati rak


Nezavisni američki laboratorij Valisure objavio je u srijedu da je u skupini kozmetičkih proizvoda za akne, uključujući Estee Lauderov Clinique, Targetov Up & Up i Reckitt Benckiserov Clearasil, otkrio visoke razine kancerogenog benzena.

Benzen se može formirati u „neprihvatljivo visokim razinama” u proizvodima za akne s benzoil peroksidom koji se izdaju na recept i bez recepta, objavio je laboratorij. Osim Estee Lauderovog Cliniquea, Targetovog Up & Upa i Reckitt Benckiserovof Clearasila, benzen je otkriven i u Proactivu, PanOxylu, Walgreensovom sapunu za akne i Walmartovoj kremi za akne Equate Beauty.

Valisure je pozvao američkog regulatora, Upravu za hranu i lijekove (FDA), da povuče proizvode, provede istragu i izmijeni smjernice za sektor kozmetike. Target, Estee Lauder, Walmart i Reckitt nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju informaciju o benzenu. FDA još nije odgovorila na Valisureov apel, piše Večernji.

Benzen je kancerogen i otkriven je već u nekoliko proizvoda za široku potrošnju, uključujući kreme za sunčanje, sredstva za dezinfekciju ruku i suhe šampone, što je dovelo do povlačenja proizvoda mnogih kompanija, uključujući Procter&Gamble i Johnson&Johnson. No, otkrivanje benzena u proizvodima za liječenje akni „bitno se razlikuje" od ostalih slučajeva, naglašavaju u Valisureu.

„Benzen koji smo otkrili u kremama za sunčanje i drugim potrošačkim proizvodima bio je nečistoća i rezultat kontaminiranih sastojaka; benzen u proizvodima s benzoil peroksidom potječe od samog benzoil peroksida”, objasnio je suosnivač i predsjednik Valisurea David Light.

Visoke razine benzena nisu pronađene samo u proizvodima za akni, već i u zraku oko pakiranih proizvoda, što navodi na zaključak da bi kancerogena tvar mogla prodrijeti izvan pakiranja i predstavljati potencijalni rizik pri udisanju, naglasio je Valisure.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook