Prethodni članak
Sljedeći članak

Općna Tuhelj izgradila Street Workout park

Mladi Tuhljani od 15 do 30 godina imali su mogućnost odlučivanja između dva prijedloga: „Večer stand up komedije“ i „Izgradnja street workout parka“


U sklopu projekta Uzmi pare i napravi nešto za mlade kojeg provodi Općina Tuhelj s partnerima LAG Zagorje-Sutla i Mreža udruga Zagor, protekle subote s predstavnicima istih otvoren je Street workout park kod autobusne stanice u centru Tuhlja.

Projektom koji je dio programa Civic Europe provodi se proces participativnog proračuna za mlade koji predstavlja uključivanje građana/ki u odlučivanje o tome koji će se projekti u gradu ili općini financirati iz javnog proračuna.
Mladi Tuhljani od 15 do 30 godina imali su mogućnost odlučivanja između dva prijedloga: „Večer stand up komedije“ i „Izgradnja street workout parka“. Od održanih radionica u ožujku, kampanje između dviju ekipa i provedenih izbora u travnju, početkom listopada implementirana je pobjednička ideja članova Savjeta mladih i nekolicine entuzijasta.
Potpora Civic Europe inače iznosi 15.000 kuna po jedinici lokalne samouprave uz sufinanciranje 5.000 kuna po JLS za projekte vrijednosti od 20.000 kn. Vrijednost ovog projekta ukupno iznosi 53.512,50 kn. LAG Zagorje-Sutla financirao je nabavu sprava u iznosu od 15.000 kn, a Općina preostalih 19.687,50 kn dok je dodatno za pripremu i oblikovanje terena te nabavu koša za smeće utrošeno 18.825 kn.

Valja napomenuti da je ova aktivnost planirana i u Lokalnom programu za mlade kojeg Općina Tuhelj provodi od 2017. godine i u projekcijama proračuna Općine za 2022. godinu. Na ovaj način, aktivnost je realizirana godinu dana ranije, a uz to ostvarena je i financijska potpora.


„Ovim projektom proširili smo sadržaj sportske infrastrukture koja će omogućiti mladima besplatnu fizičku aktivnost i rekreaciju te rješavanje problema poput nedovoljne fizičke aktivnosti i pretilosti općenito. Kroz boravak na otvorenom i korištenje street workout parka, mladi će kvalitetnije provoditi slobodno vrijeme, prvenstveno kroz druženje i upoznavanje novih ljudi. Ovo nije trošak jer svako ulaganje u mlade čini bolju budućnost“- zaključio je načelnik Mladen Hercigonja.


Među prvima sprave je isprobao Rene Javorić Ilić koji je bio član predlagateljske ekipe. „Cilj nam je bio aktualizirati sport na način uređenja prostora za vježbanje na otvorenom i time potaknuti mlade na aktivniji i zdraviji život“. – rekao je Rene. „Ovo je pored obogaćivanja sadržaja za turiste, prije svega briga naše Općine za mlade i zdraviji način života i nadamo se jedan početak uređenja turističko rekreativne staze koju smo već najavili uz Horvatsku.“- izjavila je direktorica TZ Biser zagorja Tatjana Petranović Capar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook