Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Sv. Križ Začretje u sanaciju nerazvrstanih cesta kreće u narednim mjesecima

Općina Sv. Križ Začretje dobila je 348 tisuća kuna od Ministarstva graditeljstva za asfaltiranje cesta


Općina Sveti Križ Začretje na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kandidirala je dva projekta koja su vezana uz uređenje komunalne infrastrukture: asfaltiranje nerazvrstanih cesta te projekt izgradnje javne rasvjete u naselju Komor Začretski. Ministarstvo je u svibnju ove godine donijelo Odluku da će sufinancirati jedan od predloženih projekata te je za asfaltiranje nerazvrstanih cesta odobrilo 348.000 kuna. Prema uvjetima natječaja, Ministarstvo financira 40 % vrijednosti prijavljenog projekta, a Općina 60 %.

- Uzmemo li u obzir troškove sanacije udarnih rupa u iznosu od 110.000 kuna, ove će godine u asfaltiranje cesta na području općine Sveti Križ Začretje biti uloženo 1.000.000 kuna, gotovo dvostruko više nego prošle godine – rekao je načelnik Marko Kos. Općinsko vijeće je još u studenom prošle godine, prilikom usvajanja Proračuna za ovu godinu u sklopu Programa gradnje komunalne infrastrukture donijelo odluku da će se urediti 7 dionica: dvije u Vrankovcu, dvije u Kotaricama, jedna u Kozjaku Začretskom, Ulica Ljudevita Gaja u Svetom Križu Začretju te jedna u naselju Zleć. Od nabrojenih investicija neke se odnose na tankoslojno presvlačenje postojećeg asfalta koji je kroz godine dotrajao i uništen, dok se na jednoj dionici u Vrankovcu, jednoj u Kotaricama te u Svetom Križu Začretju planira asfaltiranje makadamskih prometnica.

- Nažalost, zbog povećanja cijena građevinskih radova u odnosu na prethodne godine, za isti iznos moći ćemo isfinancirati puno manje metara nego što bi to bilo da se primjenjuju cijene iz npr. 2017. godine. Kontinuiranim povećanjem kvalitete života, rasta gospodarstva, širenjem Zone malog gospodarstva, konstantno se povećava promet na prometnicama, prometovanja vozila visoke nosivosti, ali i, nažalost, slabije kvalitete radova i materijala. Konstantno se susrećemo s potrebom sanacije postojećeg asfalta gdje je na nekim mjestima umjesto krpanja rupa potrebno urediti više od 50 % cjelokupne površine prometnica – naglasio je Kos.

Kaže, često slušaju i pritužbe nezadovoljnih građana pa ih je upravo iz tog razloga posebno razveselila odluka Ministarstva, iako, dodaje načelnik, niti uz njihovu pomoć neće moći urediti sve dionice u obimu kao što je stvarna potreba. Kada se provede postupak javne nabave i osigura razlika potrebnih sredstava, krenut će se uz realizaciju projekata. Planira se da bi to bilo u drugoj polovici godine. Osim asfaltiranja, ove godine u sklopu uređenja komunalne infrastrukture planirana je i sanacija klizišta u Završju Začretskom. - Kako smo taj projekt također prijavili na natječaj za dodjelu bespovratne potpore nadamo se da ćemo i za to dobiti sredstva što bi uvelike olakšalo njegovu realizaciju. Uz navedeno, krenuli smo s uređenjem oborinske odvodnje u pojedinim naseljima, u što se ove godine planira utrošiti 300.000 kuna. Prostor općine je velik, prometnica uistinu mnogo, milijun kuna je puno, ali ni približno hitnim stvarnim potrebama, no racionalnim korištenjem možemo napraviti puno – zaključio je načelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta u tijeku su radovi na obnovi ili izgradnji kolnika, pa se vozi uz privremenu regulaciju. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnos...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program