Prethodni članak
Sljedeći članak

'Općina Kumrovec postala je vrijedno mjesto za život i svaki čovjek to prepoznaje, a tek su najveći projekti ispred nas'


Općina Kumrovec danas je svečanom sjednicom u Vili Zelenjak-Ventek obilježila Dan općine. Bila je to prilika da se osvrne na realizirane projekte u protekloj godini, da se najave budući projekti te naglasi u kojem smjeru vodstvo općine Kumrovec želi da se ona razvija. Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Tomica Broz koji je riječ potom prepustio načelniku Robertu Šplajtu.

 

– U protekloj godini je realizirano puno strateških projekata zahvaljujući Ministarstvu graditeljstva, Vladi, Europskim fondovima te Županiji – naglasio je Šplajt, a osvrnuo se i na najveće projekte. – Izdvajam projekt Lončarov put u vrijednosti 7 milijuna kuna čiji su radovi pred završetkom. U suradnji sa Zagorskim vodovodom izgradili smo kanalizacije u naseljima Ravno Brezje – Risvica u vrijednosti preko 6 milijuna kuna.  Tu je projekt energetske obnove škole kojeg provodi Županija i Ministarstvom graditeljstva u vrijednosti 6 milijuna kuna. Danas je otvoren i Centar za posjetitelje, projekt vrijedan milijun kuna – istaknuo je Šplajt, a dodao je kako je za Općinu i njezine mještane bitna sanacija klizišta čija je sanacija iznosila preko 1, 5 milijuna. - U suradnji s Hrvatskim cestama saniran je most u Risvici, rješava se veliko klizište u Velincima čija vrijednost iznosi preko milijun kuna – rekao je Šplajt dodajući da je tu još mnogo malih projekta. – U ovoj godini i početkom iduće godine bit će izrealizirano preko 25 milijuna investicija, a sama Općina ima proračun oko 3 milijuna kuna – rekao je Šplajt zahvalivši se Županiji, Ministarstvu graditeljstva i svim institucijama koje su pomogle razvitku općine. – Posebno zahvaljujem svim udrugama bez kojih ne prolazi niti jedna kumrovečka manifestacija – rekao je Šplajt, a zahvalio je Dječjem vrtić Jaglac na dobroj suradnji tijekom cijele godine. Rekao je kako ga veseli broj nataliteta i to što se u Kumrovcu radi s mladima.  – Općina Kumrovec postala je vrijedno mjesto za život i svaki čovjek to prepoznaje, a tek su najveći projekti ispred nas – objasnio je Šplajt, a spomenuo je i Spomen dom te iskorištavanje termalnih izvora. – Ušli smo u prvu fazu izgradnje stadiona, odnosno izgradnje Kulturno-društvenog doma u vrijednosti u milijun kuna koje je prijavljeno na projekt Ministarstva kulture. Vjerujem da će taj projekt proći na natječaju i da ćemo uspjeti kroz prvi fazu urediti unutrašnjost zgraqde. Nadamo se da će sljedeće godine krenuti energetska obnova javne zgrade koje će koristiti udruge, ali će se koristiti i za konferencije i razna događanja – rekao je Šplajt.

Prisutnima se obratio i Franjo Debelak, načelnik Opčine Bistrica ob Sotli koji je rekao kako Kumrovec i ta općina njeguju odlične susjedske odnose, na svim poljima, od gospodarstva, kulture i turizma.

Umirovljeni pukovnik Danijel Borović rekao je kako se u Kumrovcu mnogo toga napravilo, a načelniku je uručio i prigodni poklon, maketu MIG-a 21 101. Načelnica Zagorskih Sela se obratila prisutnima u ime zagorskih gradonačelnika i načelnika, a rekla je kako je Kumrovec kvalitetno mjesto za život te kako načelnik Šplajt i njegov tim rade odličan posao te realiziraju odlične projekte.

Krapinsko-zagorski župan također je svim Kumrovčankama i Kumrovčanima čestitao Dan općine. – Kad jedna općina ima 3 milijuna prihoda, a investicije vrijedne 25 milijuna kuna, za to treba puno rada, truda, energije, lobiranja, želje i volje da bi se došlo do takvog rezultata – rekao je Kolar koji je ponovno spomenuo sustav financiranja gradova i općina za kojeg je rekao da je neodrživ. -  Svi zajedno bi nakon lokalnih izbora bez politike trebali uključiti civilno društvo, akademsku zajednicu i vidjeti na koji se način se treba financirati lokalna i regionalna samouprava. Vremena se mijenjaju i mi se trebamo prilagoditi tome– rekao je Kolar i zahvalio Vladi i Ministarstvima što se kumrovečki objekti stavljaju u funkciju. Istaknuo je da mu jedrago da postoji strani investitor te da vjeruje da će ovi problemi vezani za isplatu Političke škole od strane gospođe Yu biti riješeni sljedeće godine.

Zdravko Počivalšek, slovenski ministar gospodarstva istaknuo je kako su se hrvatsko-slovenski odnosi uvijek dobro njegovali, pogotovo u vidu gospodarstva. Rekao je kako je prošle godine bilo 5,5 milijardi kuna trgovinske razmjene, ali da je i bilo 16 posto više turističkih posjeta Slovenaca koji su dolazili u Hrvatsku na odmor te 12 posto više turističkih posjeta Hrvata susjednoj Sloveniji.

Državni tajnik Mario Antonić rekao je da je u mandatu ove Vlade Hrvatsko zagorje postalo veliko gradilište, a Kumrovec nije bio iznimka u tome. – U Kumrovcu vlada agilno i progresivno vodstvo općine. Sa stabilnom politikom ove Vlade i svrsishodnim iskorištavanjem sredstava Europske unije mogu se i manje općine s manjim proračunima probijati te stvarati dobre uvjete za život – rekao je Antonić.

Posljednjima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štomar. – U Kumrovcu se radi te se iskorištavaju sredstva i resursi koji postoje u državi, a Kumrovec je jako napredovao. Upornost načelnika je neizmjerna. Zajedničkim kontaktima rješavamo mnogo stvari iz domene Ministarstva graditeljstva i prostornog uređanja, energetske obnove, imovinska pitanja u drugim resorima, a rješavamo komunalne projekte. Riješavamo veliki problem sjevera Hrvatske i svih Zagoraca, a to su klizišta za što je bilo osigurano 50 milijuna kuna. Iduće godine to će iznositi još 50 milijuna kuna – rekao je Štromar.

U sklopu proslave Dana općine, dodijeljene su plakete, priznanja  i zahvalnice. Dobitnici plaketa su Goran Marić za izniman doprinos napretku i razvoju Općine Kumrovec te Branko Poljak za izniman doprinos na razvoju kulture u Općini Kumrovec. Priznanja su dobili Veronika Lončar za odličan uspjeh u sva četiri razreda srednjoškolskog obrazovanja, Danica Ulama za višegodišnje nesebično i predano darivanje krvi, Sportsko društvo Kumrovec za aktivno sudjelovanje na manifestacijama i radnim akcijama, Fran Županić za ostvarene iznimne uspjehe u streljaštvu, Mladen Storjak za izniman doprinos u društvenom životu Općine Kumrovec, Božica Lojen za dugogodišnji rad i doprinos razvoju i napretku Općine Kumrovec. Dobitnici zahvalnica su Vladimir Bat za izniman doprinos u društvenom životu Općine Kumrovec, Kuburaško društvo „Desinićka kubura“ za sudjelovanje na manifestacijama na području Općine Kumrovec te Nikola Muranić za volonterski rad u radnim akcijama u Općini Kumrovec.

Okupljenima su se obratili Fran Županić kao dječji načelnik te Božica Lojen. U glazbenom programu nastupila je Klapa Brv te Etno udruga Zipka.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook